Alchimiștii secolului XXI. Cum transformă islandezii dioxidul de carbon în rocă, invenție istorică ce ar putea stopa încălzirea globală

Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul CarbFix din Islanda, consideraţi veritabili alchimişti ai secolului al XXI-lea, transformă în rocă dioxidul de carbon (CO2), principalul vinovat pentru modificările climatice.

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care injectează dioxidul de carbon în bazalt, poros ca un burete, unde se pietrifică pentru eternitate, informează AFP, preluată de Agerpres. Această tehnică reproduce în ritm accelerat un proces natural care are loc în mai multe mii de ani: mineralizarea dioxidului de carbon, un gaz cu efect de seră, produs în masă pe această insulă de transporturi, industrie şi vulcani. „Graţie acestei metode, vom schimba radical scala timpului„, a explicat experta în geologie Sandra Osk Snaebjornsdottir. Ea face parte din proiectul CarbFix, alături de cercetători şi ingineri de la compania energetică Reykjavik Energy, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa, University of Island şi Columbia University.

Be the first to comment on "Alchimiștii secolului XXI. Cum transformă islandezii dioxidul de carbon în rocă, invenție istorică ce ar putea stopa încălzirea globală"

Leave a comment