Copilul mort în fosa septică | Coaliţia pentru educaţie cere desfiinţarea WC-urilor din curţile şcolilor şi dă un ULTIMATUM guvernului

Faptul că în 24 de ore de la eveniment nici unul din partide nu a ieşit cu o poziţie publică pe subiect „arată aroganţă şi lipsă de interes – nu le pasă, doar nu e treaba lor. Faptul că nici un factor de decizie central sau local nu ştie şi nu îşi cere niciodată scuze, nu îşi asumă responsabilitatea în astfel de situaţii, arată dispreţ şi lipsă de interes”, spun organizaţiile membre ale coaliţiei care reuneşte 16 organizaţii.

„Până în septembrie, la fiecare eveniment public şi în fiecare zi vom aminti întâmplarea aceasta ca pe o numărătoare a zilelor în care statul român alege să nu facă ceea ce trebuie făcut. Până când un program naţional dedicat rezolvării problemei şcolilor şi grădiniţelor cu WC-uri în curte este aprobat şi implementat. Termen limită: septembrie 2019. De ani de zile asistăm, repetat, la diferite angajamente de rezolvare a problemei spaţiilor de educaţie care continuă să aibă wc-uri tradiţionale, fără canalizare, în curţile şcolilor din mediul rural”, se mai spune în documentul citat.

Organizaţiile membre ale federaţiei amintesc că spaţiile au fost deja inventariate, că au existat alocări bugetare, iniţiative guvernamentale şi că ultimul anunţ, asociat Bugetului de Stat pentru anul 2019, a menţionat asumarea unui program naţional de instalare de grupuri sanitare predefinite, din containere sanitare.

Ţinând cont de experienţele pe teren ale organizaţiilor membre, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, consideră că „timpul proiectelor din cuvinte şi hârtii şi al plângerilor că nu sunt bani trebuie să aibă un sfârşit şi acesta trebuie să fie 1 septembrie 2019”.

Şcolile si grădiniţele cu WC-urile în curte trebuie fie modernizate, fie închise, fie înlocuite cu construcţii noi, spune coaliţia.

„Credem că una dintre soluţii este ca primăriile să se asocieze şi să asigure, împreună, şcoli cu condiţii civilizate şi catedre care să aibă profesori stabili. La fel este în serviciile sociale, sprijin pentru vârstnici, educaţie pe tot parcursul vieţii. Acestea ar trebui să fie standarde de bază în 2019 şi o obligaţie asumată de administraţia centrală şi locală. Doar punând resurse împreună, vor putea fi asigurate servicii de calitate – de exemplu, o cantină publică care deserveşte trei comune, poate folosi alimente locale şi, mai ales, poate livra calitate, mai mult decât orice alte soluţii cu furnizori de la distanţă şi proceduri de achiziţii reluate iar şi iar”, mai spun autorii apelului.

Un copil de trei ani a murit, luni, după ce a căzut într-o fosă septică din spatele Şcolii Generale din Buda, în acest caz Poliţia Iaşi declanşând o anchetă.Surse judiciare au precizat că băieţelul participa la activităţi educative, în curtea şcolii, iar la un moment dat a rămas nesupravegheat şi atunci ar fi căzut în fosa septică. Atunci când au realizat dispariţia copilului, cadrele didactice l-au căutat şi l-au găsit căzut în fosă. Grădiniţa şi şcoala din sat se află în aceeaşi curte.

Be the first to comment on "Copilul mort în fosa septică | Coaliţia pentru educaţie cere desfiinţarea WC-urilor din curţile şcolilor şi dă un ULTIMATUM guvernului"

Leave a comment