Iohannis: E bine ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat cu prezidenţialele. Comisia de la Veneţia nu interzice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este bine ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat împreună cu alegerile prezidenţiale.

Preşedintele a subliniat că argumentul folosit de unii politicieni privind o recomandare a Comisiei de la Veneţia care ar interzice organizarea referendumului împreună cu prezidenţialele nu este susţinut în realitate, întrucât nu există.

„Referendumul pentru revizuirea Constituţiei este bine să fie organizat fie împreună cu primul tur al prezdientialelor, fie împreună cu al doilea. S-au grăbit unii politicieni care au şi boicotat referendumul să ne spună că există cică o recomandare a Comisiei de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Informez opinia publică că această recomandare nu există.

Putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidenţialele.

Este foarte curios că exact unii politicieni, care sunt foarte nemulţumiţi că vin GRECO şi Comisia de la Veneţia să ne dea lecţii, folosesc argumentul că de la Comisia de la Veneţia ni s-a spus să nu organizăm referendumul cu alegerile.

Iată un exemplu trist de abordare duplicitară din partea unor politicieni români”, a afirmat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalistul digi24.ro.

Călin Popescu Tăriceanu, un adversar declarat al referendumului pentru Justiţie organizat de preşedintele Klaus Iohannis, spunea după consultările de la Cotroceni din iunie că referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu poate fi programat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pentru că „nu s-ar respecta recomandările Comisiei de la Veneţia”. 

Tăriceanu declara, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea punerii în aplicare a rezultatului de la referendumul pentru Justiţie din 26 mai, că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea fi organizat în august. „Nu suprapunem referendumul cu alte scadenţe electorale, ca să respectăm recomandările Comisiei de la Veneţia”, concluziona atunci şeful Senatului.

Comisia de la Veneţia nu a făcut însă vreo astfel de recomandare. În codul de bune practici al instituţiei nu există vreo recomandare specifică cu privire la organizarea referendumurilor concomitent cu alt tip de alegeri. Tăriceanu a dat organizarea concomitentă a referendumului de revizuire a Constituţiei ca motiv pentru refuzul de a participa la pactul naţional propus de preşedinte.

Be the first to comment on "Iohannis: E bine ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat cu prezidenţialele. Comisia de la Veneţia nu interzice"

Leave a comment