O nouă explicaţie pentru “balena-spion” din Rusia. Ce misiune ar fi avut de fapt

Balena albă, descoperită în largul coastelor norvegiene ale Oceanului Arctic și suspectată că ar fi fost antrenată de ruși pentru a-i spiona pe norvegieni, nu ar fi de fapt un agent al Kremlinului.

Balena albă a fost descoperită la sfârşitul lunii aprilie pe coastele de nord ale Norvegiei. Un pescar a observat că beluga care s-a apropiat de barca lui purta un ham special pentru echipamente video.

Bărbatul a reuşit să scoată aparatul respectiv de pe balenă, iar la o analiză ulterioară a observat că pe cataramă avea litere ruseşti. Drept urmare, experţii norvegieni susţin acum că beluga a fost special antrenată de ruşi pentru a-i spiona. Coincidenţă sau nu, Rusia are o bază navală în regiune. În plus, sovieticii au dresat în trecut mamifere subacvatice pentru a le folosi în scopuri militare.

Un diplomat susţine că Rusia ar folosi balene pentru alte scopuri

Însă un fost diplomat norvegian, Morten Vikeby, are o explicaţie mult mai simplă. El spune că, atunci când a văzut imagini cu beluga, şi-a amintit de ea dintr-un vizită de acum un deceniu într-un centru de terapie din Rusia. Copiii cu dizabilităţi mentale erau lăsaţi să înoate în bazin cu balena albă.

Vikeby, care a fost consul la Murmansk, susţine că balena-spion ar putea fi cea pe care a văzut-o în Rusia sau una cu un scop similar. Pe de altă parte, autorităţile ruse nu au făcut până acum nicio declaraţie despre mamiferul marin, care pare că nu vrea să mai plece din Norvegia.

Be the first to comment on "O nouă explicaţie pentru “balena-spion” din Rusia. Ce misiune ar fi avut de fapt"

Leave a comment