O statuie a Reginei Maria, amplasată la Ashford în Marea Britanie, locul de naştere al suveranei României

„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită”, spunea Regina Maria a Românei.

Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorică, simbolică şi estetică majoră pentru oraş, în contextul în care regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a oraşului.

Ca urmare a câştigării concursului demarat de ICR în vara acestui an, opera amplasată în oraşul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

Realizată din bronz şi având o înălţime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick Square, un spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Graţie poziţiei centrale în care va fi amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, o localitate dinamică şi în curs de expansiune.

Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar, şi în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

Be the first to comment on "O statuie a Reginei Maria, amplasată la Ashford în Marea Britanie, locul de naştere al suveranei României"

Leave a comment