Oraşele turistice din România care îi alungă pe vizitatori. “Să meargă pe jos”

runtaș la numărul de vizitatori, Brașovul nu este întotdeauna o gazdă primitoare, spun agențiile de turism. Primăria a interzis accesul autocarelor în centrul istoric.

De greu dau și cei care merg cu trenul la Sinaia. Au de urcat mai multe trepte pentru a ajunge la șosea, dar municipalitatea a accesat fonduri europene și urmează să le ușureze viața turiștilor.

“Acesta este locul unde ne lasă şoferul. De aici o să mergem pe jos până în centrul istoric.”

Acest anunţ este auzit de mai toţi turiştii care merg cu autocarele în Braşov. Vehiculele nu pot ajunge până în centrul istoric al oraşului. Decizia a fost luată pentru a feri zona de ambuteiaje, zgomot şi poluare. Aşa că vizitatorii trebuie să meargă pe jos, iar pentru cei care au probleme locomotorii drumul este un chin – chiar dacă vorbim despre câţiva kilometri.

“Dacă autobuzul ar fi oprit aici nu aş mai fi avut nevoie de scaunul cu rotile, aş fi putut să merg câţiva paşi, dar aşa este mult prea departe locul unde am parcat”, spune un turist.

Soluţia primăriei: să meargă pe jos sau cu transportul în comun

Mulţi ghizi îşi îndeamnă şoferii să încalce regula, deşi risca o amendă de trei mii de lei. Reprezentanţii agenţiilor de turism au cerut primăriei o soluţie.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov: „Turiştii pot să utilizeze autobuzul turistic pus la dispoziţie de RATBV, iar cei care vor să meargă pe jos sau cu transportul în comun pot face acest lucru”.

Iuliana Spiridon, ghid turistic: “E complicat să găseşti locuri pentru ei în autobuz, ei nu au stabilitate, sunt în vârstă şi nu poţi să îi bagi pe toţi în autobuz.”

Probe de rezistenţă pentru turişti, în Sinaia

În schimb, turiştii care ajung în Sinaia cu trenul se trezesc puşi în faţa unei probe de rezistenţă fizică. Trebuie să urce, cu tot cu bagaje, o sută de trepte pentru a ajunge în staţiile de autobuz.

“E greu, e greu pe scări mai ales iarna, când e gheaţa…Când ai şi bagaje? Greu.”

Municipalitatea are însă un plan pentru a veni în ajutorul oaspeţilor.

Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia: “Merg pe o pasarelă subterană, traversează DN1, ajung în zona de lifturi. De aici sunt autobuzele care pleacă în toate direcţiile spre oraş inclusiv un shuttle bus spre gondolă.”

În plus, vizitatorii vor putea închiria biciclete sau trotinete electrice puse la dispoziţie de primărie. Proiectul, în valoare de nouă milioane de euro – bani din fonduri europene, va fi gata peste doi ani.

Be the first to comment on "Oraşele turistice din România care îi alungă pe vizitatori. “Să meargă pe jos”"

Leave a comment