Ascultă 5 minute de muzică clasică – un proiect Radio România Muzical

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’ în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee – grație unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’ din nou, și în școlile din România.

Unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’ își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical.

Din 2014, ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’ este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Ministerul Educației Naționale și Radio România. Proiectul falicitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. În anul școlar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată țara au participat la proiectul ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’; în anul școlar 2015-2016 la proiect au participat 145.000 de copii și au fost organizate și două concursuri naționale: unul de desene inspirate de muzică, pentru elevii claselor primare, și unul de audiții muzicale, pentru elevii claselor gimnaziale.

Mai multe informații despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute care găzduiește, de asemenea, fișierele audio ale pieselor din proiect, precum și concursul destinat elevilor.

Partenerii proiectului pentru ediția octombrie 2016 sunt:

Ministerul Educației Naționale
Carrefour România
Cora România
Mega Image
Mobexpert
Dedeman
Metro Cash & Carry
Băneasa Shopping City
Iulius Mall Iași
Iulius Mall Timișoara
Iulius Mall Cluj
Iulius Mall Suceava
Palas Mall Iași
Librăriile Humanitas
Castelul Bran
PWC România
CRH România
Pitești Mall
Hello Shopping Park din Bacău
Arena Mall din Bacău
Gold Plaza Baia Mare
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești

Be the first to comment on "Ascultă 5 minute de muzică clasică – un proiect Radio România Muzical"

Leave a comment