Atleta belarusă Kristina Timanovskaia a primit ”viză umanitară” în Polonia, după ce a refuzat să zboare acasă

Sportiva belarusă Kristina Timanovskaia a primit o viză umanitară pentru Polonia, la câteva ore după ce a refuzat să urce într-un avion în Japonia, spunând că este forțată să se întoarcă în țara natală și că se teme de arestare.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a anunțat pe Twitter că lui Timanovskaia i s-a acordat viza.

Polonia va face tot ce este necesar pentru a o ajuta să-și continue cariera sportivă. [Polonia] întotdeauna susține solidaritatea”, a scris el, potrivit CNN.

Anterior, Reuters a anunțat că Timanovskaia a fost văzută intrând în ambasada poloneză.

Duminică, sportiva olimpică în vârstă de 24 de ani a fost mutată de pe aeroportul Haneda din Tokyo și ”dusă de poliție într-un adăpost special”, potrivit Anatol Kotau, de la Belarus Sports Solidarity Fundația, care reprezintă sportivii reprimați de autoritățile bieloruse.

La rândul său, guvernul japonez “va continua să coopereze strâns cu organizaţiile vizate şi să ia măsuri adecvate”, tratând aceste cazuri “conform legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului nipon, Katsunobu Kato.

Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a indicat, într-o declaraţie, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la ″decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice″⁣, declaraţie calificată imediat ca ″⁣minciună″⁣ de către sportivă.

Kristina Timanovskaia a criticat în această săptămână vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4×400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

Be the first to comment on "Atleta belarusă Kristina Timanovskaia a primit ”viză umanitară” în Polonia, după ce a refuzat să zboare acasă"

Leave a comment