B-AOPISCC a validat câștigătorii burselor în proiectul ‘Metamorfoză urbană’

Mesaje puternice pentru protecția mediului transmise de elevii Liceului Tonitza București

Burse pentru susținerea talentului și creativității au fost acordate pentru trei tineri din cadrul Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’ București, în proiect ‘Metamorfoză urbană’, desfasurat pe parcursul lunii mai 2017.

‘Îi felicit pe organizatori pentru ideea de a-i sensibiliza prin artă pe toți cei care au puterea de a contribui real la îmbunătățirea condițiilor de mediu din România. Vreau, totodată, să îi felicit pe artiștii care au realizat aceste lucrări : îi felicit pentru talentul lor dar mai ales pentru capacitatea de a imagina prin culoare o lume în care reflexele de mediu prelungesc viața Planetei. La ora actuală, problematica gestionării deșeurilor este poate cea mai mare provocare de mediu a României. Aceasta este, în același timp, un subiect în care cu totii trebuie să ne implicăm pentru a reuși. Când spun cu totii mă refer deopotrivă la  Autoritatea de mediu pe care o reprezint și care are datoria de a clarifica și crea o legislație funcțională în acest domeniu, la autoritățile locale, cele care au datoria de a implementa zi de zi bunele practici în materie de colectare și valorificare a deșeurilor din fiecare comunitate. Nu în ultimul rând mă refer la noi toți, la populație! Prin simplul gest de a ne colecta separat deșeurile pe care le generăm fiecare la noi acasă — sprijinim întregul sistem al reciclării’— este mesajul transmis de doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministru al Mediului.

Valoarea totală a celor 3 premii acordate de partenerii proiectului, alături de B-AOPISCC (Asociația Operatorilor și Prestatorilor din Industria Serviciilor de Curătenie și Conexe — Filiala București) este de 12.600 lei. Premiul I și bursa de 700 lei lunar, timp de un an, este acordată tânărului Matei Siminic, elev în clasa a X-a, cu lucrarea intitulată ‘Ce semeni, asta mănânci!’, prin care a încercat și a reușit să sensibilizeze cu mesajul ‘ce arunci în apă, ajunge în farfurie’. Premiul II și bursa de 500 lei lunar, timp de 6 luni, ajunge la tânara Loredana Slav, elevă în clasa a X-a, cu lucrarea intitulată ‘Supraviețuirea’ a cărei mesaj puternic ne îndeamnă să conțtientizăm că planeta trebuie salvată pentru ceea ce iubim. Această lucrare ilustrează sufletul unui copil care încearcă să-și salveze ursulețul dintr-un mediu cu aer poluat, cedându-i masca de oxigen, care îl ține în viață. Premiul III și bursa în valoare de 300 lei/ trimestru, timp de un an, a fost câstigat de tânăra Andreea Miruna-Filon, elevă în clasa a X-a, cu lucrarea intitulată ‘Oul destinului’. Conceptul de metamorfoză a fost asociat în această lucrare cu faptul că lumea în care trăim este extrem de fragilă, așa cum este coaja unui ou, iar orice fisură poate afecta esența vieții. Personajul ilustrat își găsește echilibrul universal în poziția embrională, ocrotit de ‘pântecul Terrei’, însă daunele asupra planetei pot răni viața, poate iremediabil.
Pentru abordarea ingenioasă, din perspectiva artei și designului, cu orientare spre reciclare și colectarea selectivă a deșeurilor, toti cei 20 de elevi ai Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’ din București implicati în proiectul ‘Metamorfoză urbană’ sunt recompensați de B-AOPISCC și partenerii proiectului, cu o tabără de creație, organizată în perioada 20-25 iunie 2017, la Conacul din Miclăușeni — Iași.

Lucrările acestor elevi talentati, coordonați de doamna profesor Oana Isar, sunt expuse pe o perioadă de o lună în cadrul Muzeului de Artă Veche Apuseană ‘Ing. Dumitru Furnică-Minovici, unde pot fi studiate și admirate de orice vizitator, intrarea fiind liberă.

Tot aici poate fi admirată o colectie de articole vestimentare, realizate de elevii Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’ din București — Secția Design Vestimentar, sub îndrumarea doamnei profesor Ilinca Moldovan. Această colecție de costume medievale, cu accente moderne, a întregit proiectul ‘Metamorfoză urbană’ și i-a oferit o altă latură artistică de mare valoare. Întreaga colecție a fost prezentată în fața unui public numeros, format din jurnaliști, critici de artă, reprezentanți ai autoritatilor publice și ai instituțiilor de cultură, cu ocazia vernisajului, care a avut loc in data de 27 mai, în interiorul Muzeului de Artă Veche Apuseană ‘Ing. Dumitru Furnică-Minovici.

Despre proiectul ‘Metamorfoza urbana’:

Proiectul ‘Metamorfoză urbană’ este primul dintr-o serie de evenimente planificare in programul ‘Promovăm inovația, susținem educația’, desfasurat sub egida B-AOPISCC. Scopul acestui proiect este acela de a crește gradul de conștientizare a cetățenilor români cu privire la problema colectării deșeurilor, de a educa tinerii și copiii de toate vârstele, în spiritul protejării mediului înconjurător și a sănătății oamenilor, dar mai ales pentru a promova atât în spațiul școlar, cât și în cel familial, respectul pentru curățenie și igienă, ca o componentă a educației individului, precum și dezvoltarea unei culturi a mediului sănătos cu impact în viața socială.

Prin initiativa B-AOPISCC, elevii Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’ din București au propus realizarea unor lucrări speciale de artă și design, din care au fost selectate cele mai bune 20 de propuneri. Asociatia, cu sprijinul partenerilor, s-a implicat în asigurarea tuturor materialelor necesare realizării celor 20 de lucrari și pregătirea etapei II — cea mai importanta in cadrul proiectului ‘Metamorfoză urbană’ — organizarea unui vernisaj si expunerea lucrarilor si creatiilor realizate de elevi.

Evaluarea celor 20 de lucrări este realizata de către o comisie de specialitate, formata din: DORU MIHAI GIUGULA — avocat, presedintele comisiei; LUMINIȚA GLIGA — artist vizual, doctor în arte vizuale, membru al Uniunii Artiștilor Plastici; ADRIANA POPESCU — director strategii culturale Teatrul Național; CONSTANTIN CIOANCĂ — doctor muzeograf, Dr. MARIUS TIȚA — publicist specializat în arta plastică, ION DIAMANDI — jurnalist publicația România Liberă și revista Casa Mea; TEREZA ANTON — consultant artistic, coordonator program expozițional ARCUB, MARIUS CALIN BELC — profesor doctor fizician. In selecția câștigătorilor s-a luat in calcul tipul materialelor folosite, tehnica de lucru, viziunea privind protecția mediului și viziunea artistică a participantului.

ALINA CONSTANTIN
Șef Birou Comunicare B-AOPISCC
Tel: 0726.694.318 / E-mail: pr@b-aopiscc.ro

Be the first to comment on "B-AOPISCC a validat câștigătorii burselor în proiectul ‘Metamorfoză urbană’"

Leave a comment