Ce trebuie să știi pentru a-ți atrage parteneri de afaceri potriviți

La modul ideal, parteneriatul în afaceri presupune că fiecare dintre asociați să contribuie cu anumite competențe specifice și resurse proprii în dezvoltarea și managementul afacerii într-un fel în care nici unul din ceilalți parteneri de afaceri nu ar putea-o face singuri, iar pentru aceasta contribuție să dețină un anumit procent din afacere.

Cu toate acestea noi, la Bursa Romana de Afaceri, am întâlnit numeroase parteneriate de afaceri care nu au fost construite de la bun început pe aceste principii simple dar solide, și prin urmare conflictele au început să apară la scurt timp după ce partenerii sau familiile acestora au realizat inegalitățile.

Majoritatea afacerilor de familie din România, se fondează ‘în pereche’. Cele mai multe din asocierile între partenerii români, sunt făcute pe principiul egalității 50/50, fără a lua în considerare competențele și resursele pe care le aduce fiecare la început, precum și implicarea ulterioară a acestora. Jena de a îl pune pe celălalt în inferioritate încă de la început, sau de a discuta deschis cum s-ar putea soluționa anumite situații ce pot apărea în viitor, duc la realizarea unor astfel de asocieri care sunt subiect de dispută atunci când unul din parteneri realizează că el duce greul dar nu este remunerat corespunzator, de exemplu.

În schimb, investitorii profesioniști investesc în echipe. Cele mai de succes asocieri rezultă astfel din echipe formate din oameni care au lucrat împreună și care își cunosc competențele în planul real, și știu exact de ce au nevoie unul de celălalt.
Este clar că orice asociere în business îți poate aduce succes sau dezastru, alegerea partenerului fiind una complexă și erorile ducând mai degrabă către eșecul afacerii.

De aceea este bine ca pentru a-ți asigura condițiile unui parteneriat de afaceri de succes, să iei în considerare câteva din elementele esențiale atunci când îți cauți asociați sau parteneri de afaceri:

1. Atrage-ți parteneri de afaceri cu care să îți facă plăcere să relaționezi și în care să ai încredere.Încrederea se construiește, dar pleacă de la un punct. Acel punct al încrederii comune trebuie să existe de la bun început. Ulterior, îl consolidezi inclusiv la nivelul relației personale dacă există compatibilitate între parteneri.

2. Ai grija că cel cu care dorești să te asociezi, să împărtășească aceleași valori și principii ca și tine. Partenerii de afaceri trebuie să își stabilească între ei care sunt obiectivele asocierii, ce își dorește fiecare, ce ar fi bine și ce nu trebuie să se întâmple în cadrul asocierii. Chiar dacă uneori pare redundant să discuți cu partenerul tău anumite aspecte (legate de etică în afaceri, implicarea membrilor familiei în decizii, volumul de muncă efectiv prestat de fiecare dintre asociați, modul de remunerare etc), discutarea acestora încă de la început va face ca deciziile viitoare să fie luate mai ușor și în consens.

3. Gasește-ți partenerii care să aducă complementariațile de care ai nevoie pentru a face afacerea respectivă. Este clar ca partenerul care se pricepe la Marketing și Vânzări se poate completa cu cel care se pricepe la Producție — Execuție, la fel cu un alt partener de afaceri care să se ocupe de partea de Management dacă afacerea crește. Ideea este să nu te asociezi cu cineva doar pentru că are o idee de afaceri pe care o consideri de succes, sau pentru că există simpatie de moment. Trebuie să existe o complementaritate justificată și agreeată explicit.

4. Fiecare din parteneri, trebuie să dea, dar și să ia. Poți solicita și obține de la un prieten sau membru al familiei un avantaj care îți poate aduce bani, dar dacă vrei să construiești o afacere sustenabilă, nu poți cere nici măcar unui membru de familiei să îți dea tot timpul ceva în afacerea ta fără să obțină ceva în schimb. Într-o zi vei afecta atât relația personală cât și afacerea dacă nu ai un deal cu respectivul, iar dealul nu înseamnă neapărat un cadou de Crăciun sau un comision din când în când, ci uneori este necesară cedarea de părți sociale pe măsura aportului respectivului în afacere. Cât dai din afacere pentru ce resurse primești, este o balanță greu de echilibrat pentru un antreprenor la început de drum, de aceea le recomandăm acelora care se confruntă cu o asemenea dilemă, să ceară sfatul unui profesionist. Chiar dacă ești larg de mână și oferi prea mult din afacere, îți poți creea o mare problemă pentru ca în viitor te vei frustra sau, nu vei mai avea de unde să dai acțiuni altui potențial partener de care s-ar putea să ai nevoie pentru a duce afacerea la următorul nivel. Oportunități de afaceri și investiții apar deseori pe durata de viață a oricărei afaceri, dar cadrul în care acestea pot fi valorificate îl poți limita de la început dacă nu îți alegi corect partenerii de afaceri și nu setezi bine regulile jocului.

5. Alege pe cineva care agreează ideea de creștere a afacerii, și care își dorește și poate să și contribuie la asta.Creșterea afacerii este ceva ce teoretic oricine și-ar dori-o numai că orice creștere implică schimbări de strategie, dar și investirea unor resurse, iar partenerii trebuie să fie de acord cu asta încă de la început. Altfel, apar probleme și în cel mai fericit caz, intervine ‘divorțul’ dacă nu cumva și decăderea firmei.

Pe platforma RBE Connect te poți informa în detaliu cu privire la toate aspectele de care e bine să ții cont când îți cauți asociati sau parteneri de afaceri pentru firma ta.

Be the first to comment on "Ce trebuie să știi pentru a-ți atrage parteneri de afaceri potriviți"

Leave a comment