Cel mai nou proiect al companiei RootlessRoot, pe scena Teatrului Odeon Pluta Meduzei, o metaforă pentru Europa contemporană

Cea mai cunoscută platformă de dans contemporan din Grecia, RootlessRoot, aduce la București ultimul său spectacol – Europium. Evenimentul, organizat de Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh, are loc miercuri, 15 martie, de la ora 19:00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Conceptul proiectului este explicat de înșiși inițiatorii platformei RootlessRoot: în timp ce lucrau și repetau pentru spectacol, Linda Kapetanea și Jozef Frucek au citit numeroase legende, mituri și povești despre originile culturii europene. Însă una dintre ele, imortalizată într-un tablou de Theodore Gericault, li s-a părut a fi cea mai semnificativă.
Povestea Plutei Meduzei este una adevărată și s-a petrecut în urma naufragiului fregatei navale franceze ‘Meduza’, care a eșuat, din pricina incompetenței căpitanului, pe un banc de nisip, în largul coastelor Africii de Vest. 147 de oameni au plutit în derivă pe o ambarcațiune improvizată, iar la capătul celor treisprezece zile de rătăcire pe mare, 132 dintre ei și-au găsit sfârșitul. Supraviețuitorii au suferit de foame și deshidratare, dedându-se în cele din urmă canibalismului. O poveste tulburătoare despre bestialitatea umană și o metaforă a unei Europe aflate în derivă.

‘Povestea Plutei Meduzei, cu teribila ei înlănțuire de evenimente, ne-a părut, până azi, a fi cea mai edificatoare narațiune despre Europa. La început, nu am avut de gând să ne concentrăm asupra acestui episod, dar atâtea evenimente importante s-au întâmplat între timp, încât n-am mai putut s-o ignorăm. În plus, unul dintre elementele noastre preferate este lemnul. Așa că ne-am apucat să construim o plută’, declară Linda Kapetanea și Jozef Frucek.

Evenimentul este recomandat de Festivalul LIKE CNDB 2017, fiind organizat în parteneriat cu Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe. Proiectul este inițiat de Centrul Cultural ‘Onasis’ din Atena și de RootlessRoot, în colaborare cu Centrul de Dans JoJo-Oulu.
Sponsor principal: Alpha Bank. Sponsori: Atlas Corporation, CytoGenomic, Dirent, Orphee Beinoglou-Orbit Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker, TPG.
Parteneri media: AGERPRES, B-Critic, Happy TV, LiterNet, MKlasica Melos, Observator cultural, RFI România, Radio România Cultural, Scena9.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete si pe site-ul Teatrului Odeon— https://bilete.teatrul-odeon.ro/Step10_ChooseShow.aspx
Prețul biletului: 12,72 lei.

Mai multe informații despre proiectul Europium pot fi găsite aici:http://rootlessroot.com/performances/43-europium
Facebook event aici: https://www.facebook.com/events/280947468992634/

Be the first to comment on "Cel mai nou proiect al companiei RootlessRoot, pe scena Teatrului Odeon Pluta Meduzei, o metaforă pentru Europa contemporană"

Leave a comment