Certificat energetic – întrebari și raspunsuri. Ce trebuie sa știe un proprietar?

Daca ai un imobil pe care vrei sa îl închiriezi sau sa îl vinzi, sau daca pur și simplu dorești sa afli mai multe despre eficiența energetica pe care o are casa ta, este extrem de important sa angajezi un auditor energetic atestat care sa elibereze un certificat energetic. Daca pâna în 2013 o astfel de certificare era opționala, din 2013 este obligatorie pentru aproape orice tranzacție imobiliara. Este motivul pentru care am încercat sa raspundem la o serie de întrebari legate de acest document.

Cât costa un certificat energetic?

Orice om este interesat de costurile pe care le presupun documentele obligatorii. Din fericire, un astfel de document este destul de ieftin, prețurile începând de la 130 de lei pentru o garsoniera. Este adevarat ca acestea cresc în funcție de spațiul ce urmeaza a fi certificat, însa nu cu mult. Certificatul de performanța energetica (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) pentru un apartament de 5 camere are un preț mediu de 180 de lei, spre exemplu.

Cât este valabil un certificat energetic?

Perioada de valabilitate a documentului este de 10 ani. Practic, odata efectuat, acesta te poate ajuta sa vinzi sau sa închiriezi locuința fara probleme în urmatorii 10 ani și îți ofera și informații valoroase despre modul în care aceasta consuma energie pentru încalzire sau pentru racire.

Ce afli dintr-un certificat energetic?

Exista o mulțime de informații utile pe care le poți afla odata ce ai obținut acest document:
—ai o idee clara asupra consumului anual și asupra cheltuielilor pe care le ai pentru întreținerea cladirii;
—primești o serie de recomandari utile, care te ajuta sa îmbunatațești eficiența cladirii;
—ai o pârghie în plus pentru a alege prețul corect;
—afli clasa de eficiența energetica pe care o are cladirea/partea de cladire (apartamentul) pe care vrei sa o vinzi. Aceasta clasa poate sa se situeze între A și G, iar A reprezinta cea mai eficienta clasa energetica. O cladire ce face parte din clasa A are un consum de 125 de kWh/m2/an, în timp ce o cladire ce face parte din clasa G are un consum de 820 kWh/m2/an.

Legislația despre certificat energetic

Exista mai multe legi care ofera informații exacte despre acest certificat energetic (certificat de performanța energetica):
—Legea nr. 372/2005 republicata — privind performanța energetica a cladirilor;
—Legea nr. 159/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 — privind performanța energetica a cladirilor;
—Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetica a cladirilor.

Care sunt actele de care este nevoie pentru a obține cat mai repede un certificat energetic?

Daca proprietarul are toate actele la îndemâna, un certificat energetic se poate obține în maxim 24 de ore.
Actele necesare sunt urmatoarele:
—o copie dupa schița apartamentului, în cazul în care se certifica un apartament de locuit și planul de arhitectura al fiecarui nivel, pentru alte imobile;
—informații legate de anul în care a fost construit imobilul;
—memoriul de arhitectura din proiectul de arhitectura;
—orice detaliu relevant legat de poziția geamurilor, de izolația de care dispune cladirea și de zona în care este construita.

Exista și cladiri pentru care nu este obligatoriu certificatul energetic?

În principiu, orice cladire în care se desfașoara activitați umane și care are nevoie de încalzire, are nevoie și de certificat energetic. Exista și anumite excepții, cum ar fi cladirile și monumentele protejate, lacașurile de cult etc.(vezi prevederile legale). Acestea nu trebuie sa depașeasca 50 de metri patrați, insa. În rest, trebuie sa se obțina un certificat de performanța energetica pentru absolut toate cladirile: blocuri de locuit, cladiri de birouri, școli, spitale, restaurante, hoteluri sau cladiri destinate activitaților sportive.


Exista riscuri pentru cei care nu achiziționeaza acest certificat energetic?

Contractele de vânzare-cumparare sau închiriere încheiate fara respectarea acestor prevederi sunt supuse nulitații relative și pot fi atacate în instanța.
Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrarilor și neînsoțit de copia de pe certificatul de performanța energetica este nul de drept.
Din luna februarie 2016 a intrat în vigoare Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României, care prevede obligativitatea afișarii certificatului energetic într-un loc vizibil pentru toate cladirile vizitate în mod frecvent de public: spitale, cladiri de învațamânt, cladiri de birouri, de comerț, hoteluri, restaurante, construcții destinate sportului, precum și orice alte construcții vizitate frecvent de public și care sunt consumatoare de energie, indiferent daca proprietatea este privata sau de stat.
De asemenea, tot prin Ordonanța Guvernului nr. 13/2016 se instituie obligativitatea punerii în aplicare în perioada de valabilitate a certificatului energetic a recomandarilor stabilite în acesta.

Farcas Gelu Danut Intreprindere Individuala
contact@farcasgelu.eu https://www.farcasgelu.eu

Be the first to comment on "Certificat energetic – întrebari și raspunsuri. Ce trebuie sa știe un proprietar?"

Leave a comment