Cu câți bani mai rămân românii care constituie un depozit în 2017?

De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Noul Cod Fiscal. Acesta aduce o serie de modificări printre care și introducerea contribuției pentru asigurările de sănătate (CASS) pentru salariații, pensionarii și persoanele fizice autorizate care obțin venituri suplimentare din dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acțiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală.

În articolul 176 alin 3 din Codul fiscal se precizează că: „Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dobânzi, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute din dobânzi, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului”.

Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017 există totuși o limitare, respectiv baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

Veniturile din investiții și economii taxate diferențiat din 2017

—Titlurile de stat nu sunt deloc impozitate, la fel ca în 2016!

—Depozitele, conturile de economii, investițiile la bursă și în fonduri de investiții sunt taxate 21.5% (16% impozit pe venit și 5.5% contribuția la sănătate)

—Dividendele sunt taxate 10.5% (5% impozit pe venit și 5.5% contribuția la sănătate)

Cu câți bani mai rămân romanii din depozite în 2017 după aplicarea noii taxe (CASS)?

De anul acesta, consumatorii care economisesc la banca vor fi taxați nu numai cu impozitul de 16%, care era și până la 1 ianuarie 2017, ci vor plăti în plus încă 5,5% pentru contribuția la asigurările de sănătate.
Sursa: www.finzoom.ro/depozite/la-termen


*S-a luat în considerare un top al depozitelor de 1000 lei, respectiv 10.000 lei /12 luni, cu retragerea sumei la scadență, depozitul din acest exemplu ocupând prima poziție în top.

Concluzia:

Pentru 1.000 lei depuși în cel mai bun depozit bancar puteți câștiga după un an maxim 15 lei, iar pentru 10.000 lei puteți câștiga maxim 150 lei.

Atenție!

* Câștigul real poate fi influențat nu numai de CASS și impozit, ci și de comisioanele de cont curent aplicate de baăci fiecărui tip de produs și comisionul de retragere numerar la scadența depozitului.

* CASS nu se reține de către banca la fel cum se întâmplă în cazul impozitului pe venit de 16%.

* Pentru CASS de 5,5% datorată la veniturile suplimentare (dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acțiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală) ANAF emite și comunică anual persoanelor în cauză decizia de impunere.

Be the first to comment on "Cu câți bani mai rămân românii care constituie un depozit în 2017?"

Leave a comment