
Atunci cand obtinem un loc de munca prin propriile noastre forte, cand o luam de la zero si cautam prin diverse mijloace sa aflam unde putem trimite cv-ul nostru, care mai sunt ofertele de locuri de munca, cand facem tot posibilul si dam tot ce este mai bun din noi pentru a ajunge unde ne dorim, este un lucru foarte bun pentru psihicul nostru, pentru viata noastra in general. Putem fi bucurosi atunci cand totul merge bine si suntem acceptati, cand ani la rand am avut acelasi loc de munca si am dat rezultate foarte bune, am capatat foarte multa experienta, insa vine o vreme cand poate dorim mult mai mult.
De cele mai multe ori exista anumite etape prin care trebuie sa treci pentru a urca pe scara ierarhica. Ca sa poti urca, trebuie sa iti cunosti cat mai bine seful, atat din punct de vedere profesional cat si personal, asta nu insemnand neaparat sa iesi cu el la masa sau la petreceri, ci pur si simplu sa ii cunosti punctele slabe si sa stii ce ii place si ce nu.
Pentru a fi in atentia unei promovari, trebie sa vii mereu cu ceva nou, sa gasesti solutii la care altii nu s-ar gandi, sa te documentezi tot timpul, sa fii in pas cu ce mai apare nou in domeniul respectiv, nu sa mergi la serviciu doar ca la un loc de munca obisnuit, si sa te intorci doar obosit si fara satisfactii. Satisfactiile vin si din faptul ca ai reusit sa impresionezi cu ideile tale, ca nu esti ca ceilalti.
Exista si diferente atunci cand vine vorba de avansare la locul de munca sau atunci cand vrei sa faci cariera. Un job obisnuit are rezultate imediate, urmareste nevoile comune, are perspective pe termen scurt, pe cand o cariera presupune dezvoltarea pe termen lung, are anumite nevoi, dezvolta scopul unui angajat. Un job iti aduce doar un salariu la sfarsitul lunii, dar cariera este ceva ce aduce satisfactie personala ca a dat rezultate tot ceea ce individul are in spate: ani intregi de scoala, cursuri, experiente la locuri de munca.
Putem avansa uneori foarte repede, alteori incet sau uneori deloc. Totul depinde de noi si de ceea ce facem, de capacitatile noastre, de increderea in sine.
Este ciudat cum in urma cu ani buni atunci cand aveai acelasi loc de munca mai multi ani, atunci cand iti realizai cv-ul pentru a cauta alt loc de munca era foarte important si dadea bine sa nu ai multe joburi, se considera ca esti stabil si esti de incredere. In ziua de azi conteaza mult mai mult sa ai cv-ul plin de locuri de munca, sa se vada experienta acumulata.
Nici pe vremuri nu se avansa foarte usor la locul de munca, chiar daca experienta era destula. Astazi locurile bine platite nu sunt foarte multe, iar cei care le ocupa tin cu dintii de ele, asa ca posibilitatile sunt destul de mici.
Ca sa fii vazut bine in ochii angajatorului nu trebuie niciodata sa spui ca nu este vina ta atunci cand intr-adevar nu este. Cand lucrezi intr-o echipa , indiferent a cui este vina ca nu a mers un proiect asa cum trebuia, nu vei spune niciodata ca nu este vina ta. Vina trebuie sa si-o asume intreaga echipa.
Atunci cand de multe ori suntem pusi sa facem lucruri care nu sunt trecute in fisa postului, nu este in atributiunea noastra, nu trebuie sa atragem atentia angajatorului asupra acestui aspect, ci trebuie sa facem ce ne spune, iar daca se aduna prea multe, putem cere sa stam de vorba personal si sa ne prezentam diplomat nemultumirile.
Ca sa iesim in evidenta nu trebuie sa incercam sa lucram singuri la anumite proiecte, deoarece angajatorul nu va dori acest lucru. El vrea ca totul sa se desfasoare in echipa, doar cu idei de la fiecare.
Niciodata nu ar trebui sa spunem la locul de munca ca este imposibil sa realizam ceva. Imposibilul trebuie incercat intotdeauna si de cele mai multe ori va da rezultate bune. Acest lucru va fi un punct forte in pasul pe care dorim sa il urmam si anume acela de a promova. Legat de termenele limita pe care le ai pana sa predai anumite rapoarte sau indiferent ce altceva, niciodata nu trebuie sa le depasesti daca vrei ca salariul tau sa ramana acelasi sau sa si avansezi in functie. Niciodata nu vei reusi sa avansezi daca nu respecti tot ceea ce se cere in prezent.
Tinerii in general au mari asteptari de la un loc de munca si sunt nerabdatori sa avanseze, sa invete mult in timp scurt. Ei au impresia ca pot face multe intr-un timp foarte scurt si ca trebuie rasplatiti pentru asta. Este adevarat, acest lucru poate fi posibil, insa trebuie rabdare. Sunt intr-adevar cu un pas in fata comparativ cu generatiile anterioare, au acces la mult mai multe lucruri, tehnologii, unii chiar au facut schimb de experienta cu alti elevi inca din timpul liceului, schimb de experienta in strainatate, unde au locuit aproape un an si unde pe langa studii, au avut si job part-time, unde au vazut cum este cu locurile de munca in strainatate, deci fac comparatii si asteapta si de la ofertele locurilor de munca de la noi din tara sa fie pe masura celor de acolo.
Atunci cand iti doresti o promovare, este bine sa stai de vorba si cu angajatorul, sa ii prezinti dorintele tale, sa afli daca exista posibilitatea de a promova, sa nu te bati cu morile de vant luni sau chiar ani in speranta ca daca ai dat tot ce aveai mai bun si ai ramas peste orele de program de foarte multe ori, atunci musai sa fii promovat.
Angajatii trebuie sa fie motivati si chiar daca marea majoritate sunt de nivel mediu si companiile au nevoie de asemenea oameni pentru a ramane pe pozitie, acest lucru este imposibil. Sunt multi care vor ramane asa din diferite motive, insa vor fi si o mare parte care vor dori sa evolueze, sa mearga mai departe la acel loc de munca sau nu.
Be the first to comment on "Cum poti avansa la un loc de munca"