De ce au dificultăți la angajare persoanele de vârstă mijlocie. Explicațiile specialiștilor în resurse umane

Tot mai mulţi români de vârstă mijlocie sunt în căutarea unui loc de muncă. Aproape jumătate dintre cererile depuse pe o platformă de recrutare vin de la cei care îşi găsesc mai greu de lucru, spun specialiştii în resurse umane.

Pentru a fi siguri că angajaţii învață repede ce au de făcut şi au competențe digitale, angajatorii preferă tineri de până în 35 de ani şi ignora cea mai mare calitate a celor trecuţi de 45: experienţă.

Vârstă este unul dintre cele mai importante criterii la angajare. Cu cât este mai înaintată, cu atât şansele sunt mai mici, spun cei care şi-au căutat un loc de muncă.

Angajatorii preferă, în general, candidaţi care au între 24 şi 35 de ani, spun specialiştii în resurse umane.

Elena Antoneac, specialist HR: “Ştiu, de exemplu, persoane de peste 45 de ani care au stat în şomaj mai bine de 1 an de zile, persoane care au capacitatea să folosească un calculator, să vorbească o limbă străină. DIn păcate, mentalitatea angajatorilor din România este că pentru o persoană trecută de 45 de ani este mai greu să se adapteze la noile cerinţe de pe piaţa muncii. Dacă pui în balanţă beneficiile pe care le primeşti de la un angajat peste 45 pot fi mult mai avantajoase. Este mult mai loial. Vorbim de stabilitate, loialitate.”

– „La vârsta aceasta trebuie să fii apreciat pentru experienţa pe care o ai şi tinerii nu o mai au şi mai ales sunt meserii care sunt pe cale de dispariţie.”

40% dintre cei care au căutat un loc de muncă pe una dintre platformele de recrutare luna trecută, au peste 45 de ani, în creştere cu 10% faţă de lună precedentă. Cum multe domenii au fost afectate de pandemie, unii încearcă acum şi o reconversie profesională. Mai există şi categoria celor care au copii.

Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs: „Joburile care se pot face de acasă sunt pe lista preferinţelor anul acesta şi mai ales părinţii. Deşi la începutul pandemiei când au trebuit să lucreze cu copiii de acasă a fost un pic mai greu, s-a creat o obişnuinţă şi o uşurinţă pe parcurs şi acum când sunt puşi în situaţia de a se întoarce la birou iau în considerare schimbarea jobului cu unul care le permite în cont munca de acasă.”

Rata şomajului a ajuns în iulie la 5,1%.

În total sunt 420.000 de şomeri în toată ţara, potrivit ultimelor date de la INS din iulie, cu 12.000 de persoane în plus faţă de luna precedentă.

Rata şomajului este uşor mai mare la bărbaţi, decât la femei, cu 0,7 puncte procentuale. Şi dacă vorbim de vârstă, cei mai afectaţi de şomaj sunt tinerii până în 24 de ani, adică cei fără experienţă.

 

Be the first to comment on "De ce au dificultăți la angajare persoanele de vârstă mijlocie. Explicațiile specialiștilor în resurse umane"

Leave a comment