Dezvoltă-ți inteligența emoțională cu ajutorul psihologilor de la ‘Psihologie Cuantică’

Inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a te implica în procesarea unor informații complexe despre emoțiile proprii sau ale celorlalți și folosirea acestor informații ca pe un ghid de a gândi și a acționa.

Cum se manifestă inteligența?


Inteligența se poate măsura în mai multe feluri. Poate fi vorba despre abilități fluide (predispoziția genetică de a procesa și de a rezolva probleme și de adaptare în situații noi) sau abilități cristalizate (care provin din învățare și educație, fiind bazate pe memorie). O altă abordare este aceea în care inteligența este împărțită în aptitudine verbală (înțelegere, comparare, similaritate etc.) și performanță (completare de imagini, abilitate spațială etc.). În mod analog, inteligența emoțională cuprinde (a) capacitatea de a înțelege emoțiile și (b) contribuția sistemului emoțional la sporirea inteligenței.

Ce sunt emoțiile?


Emoțiile reprezintă un model complex de schimbări, incluzând excitația fiziologică, sentimentele, procesele cognitive și reacțiile comportamentale, care apar ca răspuns la o situație percepută ca fiind semnificativă din punct de vedere personal.

Pentru a descrie în mod convingător ce înseamnă să înțelegi emoțiile, trebuie să cunoști conținutul lor informațional. Emoțiile sunt adesea privite ca fiind iraționale, stăruitoare, însă acestea pot fi înțelese și controlate. De exemplu, fericirea include un semnal care transmite dorința noastră de a fi cu alte persoane; tristețea este un semnal al pierderii și al dorinței de confort (sau de a fi singur). Astfel, dacă înțelegi emoțiile cuiva, poți înțelege și acțiunile sale.

Doi cercetători renumiți în studiul inteligenței emoționale, Peter Salovey și John Mayer, descriu emoțiile ca pe un set de procese mentale:
1. Aprecierea și exprimarea emoțiilor. Persoanele diferă în măsura în care sunt conștiente de emoțiile lor (aprecierea) și gradul în care acestea sunt exprimate verbal și non-verbal. Persoanele care evaluează și își exprimă (percep și răspund) cu exactitate emoțiile pot fi înțelese mai bine de către oamenii cu care lucrează și au și potențialul de a conduce mai bine oamenii atunci când sunt capabili să perceapă emoțiile celorlalți din jurul lor și să-și dezvolte empatia — abilitatea de a înțelege sentimentele altcuiva și de a le re-experimenta.

2. Reglarea emoțiilor. Oamenii diferă în capacitatea lor de a gestiona (monitoriza, evalua și adapta la schimbările de dispoziție) emoțiile lor, precum și în capacitatea lor de a reglementa și de a schimba reacțiile afective ale celorlalți. Reglarea propriilor emoții și dispoziții conduce la stări afective pozitive și negative. Astfel, persoanele care au o inteligență emoțională mai mare tind să experimenteze mai multe stări afective pozitive și sunt capabili să experimenteze stări afective negative care nu au consecințe negative. Totodată, aceste persoane pot induce un efect pozitiv asupra altor persoane, rezultând într-o influență socială puternică.

3. Folosirea emoțiilor în moduri adaptative. Persoanele diferă în modurile în care își utilizează emoțiile (funcționale sau disfuncționale).

Emoțiile pot:

—ajuta la generarea mai multor planuri viitoare (planificare flexibilă);

—îmbunătățirea procesului decizional datorită unei mai bune înțelegeri a reacției emoționale (gândirea creativă);

—să faciliteze procesele cognitive, cum ar fi creativitatea;

—sporirea persistenței în ceea ce privește sarcinile provocatoare (motivația).

De aceste avantaje, ale inteligenței emoționale, se poate bucura orice persoană. E nevoie de ajutorul unui specialist cu experiență în domeniu, precum cei de la cabinetul ‘Psihologie Cuantică’. Echipa este formată din 16 terapeuți, specializați în psihoterapie și dezvoltare personală pentru copii, adulți sau cupluri. Adresa este B-dul. Gheorghe Șincai Nr. 13, București, și pentru mai multe detalii, accesați secțiunea http://www.psihologiecuantica.ro/echipa/ sau pagina de social media https://www.facebook.com/psihologiecuantica/ .
Proiect promovat de Agenția Limonade

Be the first to comment on "Dezvoltă-ți inteligența emoțională cu ajutorul psihologilor de la ‘Psihologie Cuantică’"

Leave a comment