Donald Trump, atac major la adresa Germaniei, în ziua summitului NATO: Este „prizoniera” Moscovei din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti/ Replica Berlinului

Germania este „în totalitate controlată” de Moscova din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, la un mic dejun oficial premergător summitului NATO de la Bruxelles, informează site-ul postului CNBC.

Imaginea articolului Donald Trump, atac major la adresa Germaniei, în ziua summitului NATO: Este "prizoniera" Moscovei din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti/ Replica Berlinului

Donald Trump, atac major la adresa Germaniei: Este „prizoniera” Moscovei din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti

„Germania este în totalitate controlată de Rusia (…) Vor procura între 60 şi 70% din energia lor de la Rusia şi un nou gazoduct, să-mi spui dacă aşa ceva este adecvat pentru că eu cred că nu este”, a declarat Trump la un mic-dejun oficial cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Este foarte trist că Germania încheie acorduri masive pentru petrol şi gaze cu Rusia (…) Se presupune că noi (SUA) ar trebui să vă apărăm de Rusia, însă ei plătesc miliarde de dolari Rusiei şi cred că acest lucru este foarte nepotrivit”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă, potrivit site-ului cotidianului Financial Times.

„Cred că este un lucru foarte rău pentru NATO şi nu cred că ar fi trebuit să se întâmple şi cred că trebuie să discutăm cu Germania despre asta. În plus, Germania alocă doar puţin peste 1 procent (din PIB pentru apărare) … Şi de asemenea cred că acest lucru este nepotrivit”, a adăugat Trump, vorbind alături de Stoltenberg.

Ministrul german al Apărării respinge afirmaţiile lui Trump privind dependenţa Berlinului de Rusia

Ursula von der Leyen, ministrul Apărării de la Berlin, a reacţionat aproape imediat la afirmaţia preşedintelui SUA, Donald Trump, potrivit căreia Germania este „prizoniera” Rusiei, şefa diplomaţiei germane declarând ţara sa are numeroase probleme cu Rusia.

„Avem numeroase probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus oficialul german, care participă la summitul NATO de la Bruxelles. „Pe de altă parte, fără îndoială, în mod cert trebuie să ţinute deschise liniile de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi„, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de agenţia Reuters.

Ministrul german a mai afirmat că ar dori ca „omul de afaceri Donald Trump” să se uite nu doar la bilanţul contabil, ci la rezultat. Ursula von der Leyen a subliniat că Germania se angajează să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

În ultimele zile, preşedintele american Donald Trump a admonestat în repetate rânduri ţările membre NATO pe tema contribuţiilor la organizaţia de securitate.

Membrii NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Pe de altă parte, Stoltenberg a încercat să modereze tonul critic al preşedintelui american, afirmând că „o Alianţă Nord-Atlantică (NATO) puternică este bună pentru Europa şi este bună pentru Statele Unite”.

„Am reuşit cu toţi să ne unim în jurul valorilor noastre esenţiale, că suntem mai puternici împreună decât despărţiţi”, a adăugat liderul NATO.

Însă Trump a replicat: „Cum putem fi mai puternici dacă o ţară importă energie de la persoana de care vrei să te protejezi?”.

„Pentru că înţelegem că atunci când suntem împreună suntem mai puternici”, a explicat Stoltenberg.

„Nu, doar faceţi Rusia mai bogată”, a conchis Trump.

Be the first to comment on "Donald Trump, atac major la adresa Germaniei, în ziua summitului NATO: Este „prizoniera” Moscovei din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti/ Replica Berlinului"

Leave a comment