Expozitia de fotografie „REGINA SOLDAT”, la Muzeul National Peles

La 142 de ani de la nasterea Reginei Maria, Asociatia România Culturală si Muzeul National Peles vă invită duminică, 29 octombrie 2017, ora 12.30, la vernisajul expozitiei de fotografie ‘REGINA SOLDAT’.

Invitatii nostri speciali sunt 100 de elevi cu deficiente de auz si vedere de la Liceul Tehnologic Special nr. 3 si Școala pentru Deficienți de Vedere din Bucuresti, de la Scolile Gimnaziale nr. 195 si nr. 24 din Bucuresti precum si membri ai Asociatiei de caritate din Armata României ‘Camarazii’, participanti la atelierele educationale ‘Să ne cunoastem Regina’.

La vernisaj vor lua cuvântul dr. Mircea Hortopan, director al Muzeului National Peles si Anca Beatrice Todireanu, presedintele Asociatiei România Culturală.

Expozitia de fotografie ‘Regina Soldat’ va fi expusă în Holul de Onoare al Castelului Pelisor, în perioada 29 octombrie — 29 noiembrie 2017.

În cele 45 de panouri fotografice, este înfătisată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferinta poporului român, cu un veac în urmă, în timpul Primului Război Mondial, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente si nu numai. Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloante, de bombe si nici măcar de epidemii, ea fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărți medicamente, mâncare și pături soldaților răniți sau bolnavilor de tifos. Si nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar si pe front, coborând fără frică în ‘transeele mortii’ pentru a-si încuraja soldatii!

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război — Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire — Ministrul Frantei în România, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor si Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, Regina noastră a fost numită si REGINA SOLDAT!

Parteneri de proiect:
Statul Major General al Armatei, Administratia Fondului Cultural National, Muzeul Militar National ‘Ferdinand I’, Arhivele Nationale ale României, Societatea Natională de Cruce Rosie din România, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Natională a României, Arhiva Natională de Film, Muzeul Brăilei ‘Carol I’, Palatul Culturii din Iasi, Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’—Iasi, Muzeul Tării Oasului, Asociatia de Caritate din Armata României ‘Camarazii’, Scoala Gimnazială nr. 195, Scoala Gimnazială nr. 24, Școala pentru Deficienți de Vedere , Liceul Tehnologic Special nr. 3.

Finantatori: AFCN, Hollywood Multiplex, City Grill, Locanta Jaristea si Caru cu Bere.

Date contact:
Asociatia România Culturală
Presedinte
Anca Beatrice Todireanu
Email: beatrice.todireanu@yahoo.com
asociatiaromaniaculturala@gmail.com
Site: www.asociatiaromaniaculturală.ro

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de continutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finantării.

Be the first to comment on "Expozitia de fotografie „REGINA SOLDAT”, la Muzeul National Peles"

Leave a comment