FinZoom.ro lanseaza in premiera: Avansul mediu la creditele ipotecare

Discutiile pe proiectul privind Legea Darii in Plata au inceput inca din noiembrie 2015 si au fost cap de afis pe tot parcursul anului 2016, chiar si dupa adoptarea acestei legi (in mai 2016), continuand si in 2017, dupa decizia Curtii Constitutionale (CCR).

Prima reactie a bancilor la Legea Darii in Plata a fost de inasprire a conditiilor de acordare a creditelor ipotecare, in special prin cresterea avansului minim solicitat: de la 15% pentru creditele imobiliare in lei si 25% pentru cele in euro, catre 35% la lei si 45% la euro.

FinZoom.ro a calculat in premiera avansul mediu cerut de banci pentru fiecare luna din 2016
Avansul mediu la creditele imobiliare in lei a crescut continuu de la 16.5% la inceputul anului, pana la 26.6% in luna iulie, dupa care a scazut si s-a mentinut la in jur de 25% pana la sfarsitul anului.

Compara avansul la toate creditele ipotecare din piata pe www.FinZoom.ro in Sectiunea Credite Ipotecare

Ianuarie — iulie 2016 este perioada cresterilor de avans, cele mai multe inregistrandu-se in luna mai (luna aprobarii Legii Darii in Plata)

In luna ianuarie 2016 erau banci care acordau credite ipotecare cu 5% avans (BRD Habitat, un credit asemanator cu Prima Casa) si chiar cu 0% (Leumi Bank, in conditiile aducerii unei ipoteci suplimentare). Celelalte banci acordau credite ipotecare cu 15% (majoriatatea) sau 20% avans la creditele in lei.

Raiffeisen Bank a fost prima care a anuntat majorarea avansului pentru creditele ipotecare noi, la 35% la lei si 40% la euro, in ianuarie 2016, fiind urmata rapid de majoritatea bancilor, care si-au marit avansul la creditele imobiliare pana in lunile iulie-august.

In februarie, Bancpost a crescut avansul la 33% la lei si 43% la euro.
Intesa SanPaolo a marit avansul la 20% in martie si la 25% in aprilie, iar BRD a marit avansul de la 5% la 15%. Tot in luna aprilie, Banca Romaneasca a crescut avansul la 35%-45% in functie de locatia imobilului si domiciliul permanent al solicitantului.

Cele mai multe cresteri de avans s-au inregistrat insa luna mai (la 11 banci), luna in care a fost aprobata Legea Darii in Plata:
—BRD si CEC Bank au crescut la 35%, respectiv 30% avansul pentru creditele in lei care intra sub incidenta legii darii in plata (credite mai mici de 250.000 euro echivalent in lei). Avansul de 15% fiind solicitat doar pentru credite peste 250.000 euro
—Alpha Bank a crescut avansul la 30% la lei si 40% pentru creditele in euro
—BCR a crescut avansul la 35%
—PiraeusBank — a crescut la 30% avansul pentru creditele in lei pe o perioada de pana in 15 ani si 40% pentru cele peste 15 ani
—ING, Unicredit, GarantiBank — au crescut la 25% avansul pentru creditele in lei
—BC Carpatica — a crescut la 28%
—de la 15% la 20% creste avansul solicitat de OTP Bank si Banca Transilvania (pentru prima locuinta si imprumuturi pana la 125.000 euro) si 25% pentru imprumuturile in lei care nu se incadreaza la prima locuinta si limita de suma.

Cresterile de avans au continuat in luna iunie la inca 3 banci: Marfin Bank — 30%, Banca Feroviara (20% pentru sume pana in 350.000 lei si 25% pentru sume mai mari) si Veneto Banca (25% pentru achizitie, respectiv 35% pentru constructie). Iar CreditEurope Bank a renuntat din luna iunie la creditele ipotecare.

Ultima luna in care s-au inregistrat cresteri de avans, este luna iulie, cand alte 2 banci au crescut avansul: Intesa SanPaolo a anuntat a treia modificare de avans, la 30% (dupa ce modificase la 20% in martie si 25% in aprilie). Ultima care a anuntat o crestere modesta de avans, la 20%, este CreditAgricole (banca alegand sa mai faca o crestere cu 5 pp in luna septembrie). Iar Patria Bank a retras din oferta creditele ipotecare.

Din luna august 2016 bancile au inceput sa reduca avansul la creditele ipotecare, insa in anumite conditii

Bancile si-au dat seama ca efectul legii darii in plata nu este chiar asa de devastator precum au prevazut si, pentru a nu pierde clienti, au inceput sa reduca avansul solicitat la credite, dar doar in anumite conditii.
Citeste si: Efectele legii darii in plata: 6400 imobile date in plata in 2016

In luna august, BCR a redus la 15% avansul pentru creditele ipotecare din 42 de localitati luate pe o perioada de pana in 20 ani. De asemenea, BRD a diferentiat avansul si l-a redus la 15% pentru creditele pana in 250.000 euro in conditiile in care se aduce in garantie un imobil suplimentar. Si Piraues Bank a redus avansul la 20% (de la 30%-40%).

Din luna septembrie, ING Bank ofera credite si cu 0% avans (in conditiile aducerii unui al doilea imobil in garantie), Bancpost a redus la 25% avansul (resedinta primara si credit sub 150.000 euro).

In octombrie, Banca Transilvania a redus avansul la 15% (pentru achizitia primei locuinte), iar Intesa SanPaolo a renuntat la creditele ipotecare.

Raiffeisen Bank a decis sa faca aceasta reducere de avans abia in luna noiembrie 2016. Avansul de 20% se aplica pentru achizitia imobilelor din localitatile cu un indice pozitiv de evolutie a pietei imobiliare, pentru celelalte localitati avansul putand ajunge si la 45% (initial 35%).

In luna decembrie Alpha Bank a redus avansul la 20% (de la 30% initial), iar Banca Comerciala Carpatica a retras din oferta creditele imobiliare.

Tabloul complet al avansurilor cerute de fiecare banca se regaseste actualizat permanent pe FinZoom.ro in Sectiunea Credite Ipotecare, unde puteti compara toate creditele ipotecare oferite de banci in functie de avans, DAE si rata lunara.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Finzoom Credite Ipotecare

Leave a comment