Inflamația cronică ne afectează grav organismul. Dieta care o poate limita

Obezitate, diabet, reumatism, cancer, boli cardiovasculare, astm și boli autoimmune – toate aceste patologii au un element comun: inflamația cronică.

Care este diferența dintre inflamație acută și inflamația cronică?

Inflamația acută este de scurtă durată, apare în urma agresiunii unui agent patogen, ca mecanism de apărare împotriva bolilor.
Inflamația cronică este o reacție anormală, de lungă durată, semn al unui dezechilibru în funcționarea corpului. Alimentația poate fi una din cauzele acestui fenomen, prea multe grăsimi, zahăr și calorii, dar și lipsa acizilor grași Omega 3 sau a fibrelor produc inflamație.

Există un stil de alimentație care poate limita inflamația, regimul mediteranean este dovada: o dietă diversificată, bogată în alimente proaspete, cu multe legume, produse integrale, leguminoase, pește gras, ulei de măsline, ierburi aromatice și condimente. Ca mecanisme, acest tip de alimentație reduce stresul oxidativ, menține echilibrul acido bazic, îmbunătățește microbiota intestinală și scade inflamația.

Care sunt cele mai eficiente alimente cu rol antiinflamator?

 

Pe primul loc sunt fructele de pădure (zmeură, mure, afine) bogate în vitamina C, anthocianați și flavonoide, pigmenți cu efect antioxidant. În sezonul rece consumați citrice și kiwi ca sursă de vitamina C.

Legumele au rol esențial în dietă, sunt bogate în fibre și fitonutrienți; un loc aparte în ocupă cruciferele (varză, broccoli, conopidă), conțin compușii cu sulf care neutralizează aciditatea. Consumați zilnic minimum cinci porții de legume, din care să nu lipsească legumele cu frunze verzi (pătrunjel, spanac, salată).

Peștele gras intră și el în top, acizii grași Omega 3 din sardine macrou sau hering au efect antiinflamator demonstrat. Grăsimi Omega 3 de origine vegetală găsim în uleiul de rapiță, nuci și semințele de in. Obiectivul e să creștem aportul de Omega 3 și Omega 9 și să scădem aportul de Omega 6, cu efect proinflamator.

Leguminoasele de tip fasole boabe mazăre soia linte naut conțin multe proteine vegetale, fibre și flavonoide cu proprietăți antiinflamatorii- de consumat de două ori pe săptămână. Includeți în dietă cereale integrale, tot pentru aportul de fibre și glucide cu absorbție lentă; În plus ele au efect prebiotic, fibrele nedigerate hrănesc coloniile de bacterii benefice din intestin.

Oleaginoasele de tip nuci, migdale fistic sunt bogate în fitosteroli, fibre, minerale și antioxidanți care neutralizează aciditatea.

Ciocolata neagră, deci bobul de cacao, este produsul premium la capitolul oleaginoase, conține grăsimi benefice și polifenoli care reduc stresul oxidativ.

Dintre condimente, curcuma este celebră pentru efectul ei antiinflamator- inhibă enzimele care produc durere și inflamație. Ghimbirul rosmarinul, usturoiul și ardeiul iute pot completa meniul în mod benefic.

Nu uitați să vă hidratați, aportul optim de lichide restabilește echilibrul acido bazic-ceaiul verde și ciorba de legume sunt soluții de sezon. Nici alimentele fermentate de tip iaurt, borș sau murături nu trebuie uitate, efectul lor probiotic și prezența de fermenți vii ajută la echilibrarea coloniilor de bacterii din intestin. Acolo, în intestin, este sediul imunității noastre și o digestie bună combate inflamația.

Inflamația cronică este un teren favorabil pentru apariția multor boli. Ajutați-vă organismul să fie puternic și echilibrat făcând alegeri alimentare corecte- aportul mare de calorii, produsele rafinate și ultra procesate, excesul de sare, zahăr și grăsimi de proastă calitate ne pot afecta și silueta și sănătatea.

Be the first to comment on "Inflamația cronică ne afectează grav organismul. Dieta care o poate limita"

Leave a comment