Lămpi, scaune, biciclete, veselă și alte obiecte Made in CZ/Found in RO

Vă invităm joi 26 octombrie, de la ora 17:00, la deschiderea expoziției Made in CZ / Found in RO, pentru care organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiția designului cehoslovac. Expoziția va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național București.

Obiectele expuse sunt variate, atât din punct de vedere al perioadei în care au fost produse, cât și al designului sau rolului acestora într-o gospodărie. Ce veți putea vedea în cadrul expoziției? Vă vom oferi doar câteva exemple, iar pe restul le veți descoperi și admira la fața locului.

Veioza electrica de masa Elektrosvit a fost produsă în anul 1970 în fabrica Svatobořice. Istoria companiei a început în comuna Svatoborice în 1906, când a fost construită o fabrică pentru producția de mici produse metalice. Apoi, în 1910, producția a început să se concentreze asupra sobelor pe gaz lampant și, mai presus de toate, a lămpilor pe gaz și kerosen, pe care compania a început treptat să le exporte aproape în întreaga lume. La expoziție puteți vedea o lampă de bachelită pentru suprafete plane cu așa-numitul gât de gâscă din metal. În prezent, de exemplu, compania a reconstruit sistemele complete de iluminat ale fabricii chimice românești Azomureș.

Produsele de curățenie Silicon Polish Trio 3 / Polish Q6, apărute în 1983, au fost produse de Druchema, care a fost fondată în 1951 la Praga și de-a lungul anilor a devenit cea mai mare cooperativă chimică din Cehia și un producător recunoscut de produse cehe de calitate. Este încă una dintre puținele companii care până acum au rămas pe deplin în mâinile proprietarilor cehi.

Uleiul pentru bronzat cu efect repelent produs de fabrica Alpa — Velké Meziříčí vine cu un prospect atașat pe care scrie următoarele: Pentru vacanța de vară, zile însorite, șederi lângă iazuri, râuri, cascade, dar și în pădure, oriunde este frumos și nu doriți să vă stricați buna dispoziție, nu doriți să fiți înțepați de insecte, este de bun augur să folosiți uleiul de bronzat ‘378’ cu efect repelent.

Un produs foarte familiar, pe care unii dintre noi încă îl păstrăm este lanterna electrică manuală MY DAY, produsă de Děčín din 1986. În 1911 Paul Schmidt a pus bazele tradiției de a produce lanterne în nordul Boemiei. În 1946, compania a fost naționalizată și a devenit parte din întreprinderea de stat Bateria Slaný și apoi împreună cu întreprinderea KOH-I-NOOR s-a transformat în Děčín 9. Programul de producție s-a bazat pe producția de lanterne de buzunar. După 1990, compania s-a separat sub numele de Daymoon ca o întreprindere de stat independentă, iar mai târziu ca societate pe acțiuni. Lanterna expusă a fost proiectată în jurul anului 1960.

Eveniment organizat de Centrul Ceh și Teatrul Național „I. L. Caragiale” București.
Eveniment Facebook aici.
Sponsor princical: BCR
Parteneri media: Radio România Cultural, AGERPRES, Revista Zeppelin, The Institute, Intervio.ro, Ziarul Metropolis, Balkan Insight, Observator Cultural, Nine O’Clock
Persoană de contact: Sorina Neaga, email: neaga@czech.cz, tel: +40 724 352 927

Be the first to comment on "Lămpi, scaune, biciclete, veselă și alte obiecte Made in CZ/Found in RO"

Leave a comment