Locuri de munca pentru personalul navigant

Pentru cei care se afla la malul Marii principala sursa de venit este mai ales alegerea unui loc de munca pe vapoare comerciale sau de croaziera, pe Mare sau pe Dunare. Pentru aceasta este necesara o facultate in domeniu, carnet de marinar , cursuri IMO care cuprind tehnici de prim ajutor, prevenirea incendiilor, tehnici de supravietuire pe Mare care se fac atat teoretic cat si practic in bazine speciale. Daca pe vasele de croaziera carnetele de marinar nu sunt obligatorii, pe vasele comerciale este neaparat nevoie de acestea. Pentru a obtine brevetul de ofiter este necesar sa ai cursuri speciale care sunt destul de costisitoare, dar daca reusesti sa obtii un loc de munca si sa pleci pe functie, atunci se merita. Salariile difera de la o functie la alta, de la o companie la alta, dar si de tipul navei respective. In general contractele sunt destul de mari pe vasele de croaziera, intre 5 si 8 luni, iar pe navele comerciale un contract nu depaseste 3-4 luni. Vacantele nu sunt mai mari de 2 luni. Salariile sunt destul de atractive, mai ales cele de pe vasele de croaziera daca nu ai o functie mare, insa si munca este pe masura. Sunt avantaje si dezavantaje. Cei care isi gasesc un loc de munca pe vase comerciale nu prea au ocazia sa vada tarmul des, iar cei cu care se vad zilnic sunt doar cativa membrii de echipaj, pe cand cei care lucreaza pe vase croaziera sunt foarte norocosi pentru ca sunt foarte multi care lucreaza, iar pe langa acestia vad mereu fete noi ale pasagerilor, au timp liber si pot vizita anumite porturi. Toate aceste aspecte ii fac sa reziste in contracte mult mai lungi decat cele pe vase comerciale.

Cei care isi cauta un loc de munca in domeniu pot pleca de jos, de la functia de marinar, apoi pot avansa pe baza unor cursuri platite efectuate treptat. Ca sa poti pleca chiar si ca marinar trebuie sa sustii mai multe probe precum cele sportive, psihologice, iar apoi interviul. Dupa prima etapa, daca ati fost admisi, urmeaza si alte probe pentru verificarea cunostiintelor de matematica, fizica mecanica. Daca ati fost acceptati, va trebui sa treceti prin perioada de cadetie, abia apoi puteti reusi sa plecati ca marinar, sa castigati un salariu decent. Pe vremuri erau doar barbati care alegeau aceasta meserie, insa acum sunt si foarte multe femei care se indreapta spre aceasta ramura.

Un inconvenient al angajatilor pe vase de croaziera mari este acela ca nu sunt inregistrati in tara cu contract de munca si nu platesc taxe pentru a putea beneficia de un imprumut Bancar in cazul in care are nevoie sau pentru a beneficia de o pensie atunci cand se retrage. O alternativa este pensia privata pe care o poate plati la multe din firmele in domeniu.

Firmele de crewing din tara organizeaza interviuri frecvent pentru locuri de munca ale personalului navigant ca si fotografi, ospatari, personal utilitar, ofiteri, motoristi, electricieni, ingineri. Acestea au contract cu diferite firme si companii din strainatate si se ocupa cu recrutarea personalului pe care il trimite apoi pe baza unui contract semnat, pe functiile potrivite. Comunicarea locurilor de munca se face prin anunturi publicitare, pe site-ul acestora sau pe site-uri specializate pentru locuri de munca ale personalul navigant si nu numai. Acestia trebuie sa ii evalueze pe candidati pentru a determina nivelul de cunostinte, abilitatile in domeniu, cunoasterea limbilor straine. Cerintele sunt stabilite de potentialii angajatori precum si de firma de recrutare forta de munca in strainatate.
Studiile sunt foarte importante atunci cand vorbim despre acest tip de job, indiferent de postul pe care vreti sa il ocupati, apoi instruirea specifica, cursurile IMO.
Potentialii candidati care indeplinesc conditiile cerute de catre armatori, asa cum se numesc angajatorii din acest domeniu vor fi selectionati si vor trebui sa participe la interviu direct la sediul firmei sau prin skype. Cei selectionati vor trebui sa aiba examenele medicale cerute de fiecare angajator, precum toate documentele care sunt necesare.In cazul in care acestia sunt admisi, angajatorii trebuie sa le prezinte candidatilor toate informatiile necesare: conditiile de munca, salarii, viata la bordul navelor.
Atunci cand acestia sunt considerati admisi, de abia dupa aceea se vor astepta datele privind imbarcarea, nava pe care urmeaza sa plece, portul in care urmeaza sa se imbarce, precum si alte conditii referitoare la angajare si loc de munca in strainatate.

De abia dupa ce s-a facut o confirmare incep sa se faca demersurile necesare pentru angajare, iar pentru aceasta candidatii trebuie sa efectueze o alta vizita medicala la un centru medical autorizat, cu analize si controale de specialitate, teste psihologice amanuntite. Daca se constata ca nu sunt indeplinite cerintele si candidatul nu corespunde, acesta nu va fi acceptat mai departe, iar daca totul este in regula, se va trece mai departe la urmatorul pas.

Daca imbarcarea se face intr-un port unde este nevoie de viza, candidatul trebuie sa faca demersurile necesare pentru obtinerea vizei pentru tara respectiva, iar abia dupa obtinerea vizei va primi toate documentele necesare imbarcarii, semnarea contractului cu tot ce este specificat acolo, instruirea, verificarea documentelor, toate detaliile legate de zbor, imbarcare.

Atunci cand o persoana pleaca printr-o agentie de crewing, tot ce se intampla se face prin aceasta firma. Ea se obliga sa solutioneze toate problemele aparute pe parcursul contractului legate de posibile accidente, repatriere, extindere contract existent sau orice caz ce necesita urgenta.

Firmele de incredere care organizeaza interviuri si intr-adevar trimit personal pe astfel de posturi sunt cateva, atat in orase cu porturi dar nu numai. Sunt firme care organizeaza interviuri in alte orase iar candidatii se deplaseaza tocmai acolo pentru a prinde un loc de munca bine platit. O data ce ati reusit sa plecati prin intermediul lor si totul decurge cum trebuie in desfasurarea contractului, posibilitatile de a pleca din nou sunt mult mai usoare, uneori nemaifiind nevoie de interviuri pentru a incepe alt contract.

Pentru aceasta meserie trebuie sa fiti constienti ca sunteti motivat bine financiar, insa exista si dezavantaje, cum ar fi departarea de casa, familie, dar si adaptarea la viata de acolo. Sunt locuri de munca bine platite care nu sunt intalnite peste tot in lume si de aceea aceasta este o oportunitate.

Be the first to comment on "Locuri de munca pentru personalul navigant"

Leave a comment