Meleşcanu: Premierul Dăncilă a aprobat o propunere de candidatură pentru postul de ambasador în Israel / Ministrul de Externe anunţă şi începerea evaluării ambasadorilor: Va fi una cantitativă şi calitativă

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, au declarat, joi, că premierul Viorica Dăncilă a aprobat, miercuri, o propunere de candidatură pentru postul de ambasador în Israel, precizând că aşteaptă decizia preşedintelui Klaus Iohannis, context în care nu poate face public numele.

Share pe Facebook
183 afişări

Meleşcanu: Premierul Dăncilă a aprobat o propunere de candidatură pentru postul de ambasador în Israel / Ministrul de Externe anunţă şi începerea evaluării ambasadorilor: Va fi una cantitativă şi calitativă

„Ieri, doamna prim ministru a aprobat o propunere de candidatură pentru Israel. Deocamdată nu pot să vă spun. Rămâne să vedem care va fi decizia preşedintelui. Oricum, înainte de a obţine agrementul nu putem să facem publice numele”, a susţinut Teodor Meleşcanu, la Parlament.

Întrebat dacă sunt mai multe propuneri, acesta a răspuns negativ.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, în 12 martie, ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu (ALDE), o propunere de ambasador pentru Israel.

”Este mai mult de un an de când România nu are ambasador în Israel şi nu este în regulă absolut deloc. (…) Ministrul de Externe trebuie să facă propunerea. Şi premierul va avea un punct de vedere, noi, în coaliţie, vom avea un punct de vedere pe propunerea care trebuie să meargă la preşedinte. Dar orice propunere de ambasador se semnează de către preşedinte şi se contrasemnează de primul-ministru. Dar ca să existe aceste propuneri trebuie să plece propunerea”, a spus Dragnea.

Meleşcanu: Am început evaluarea ambasadorilor, va fi una cantitativă şi calitativă

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, că a început evaluarea ambasadorilor şi că a primit de la toate ambasadele materialele solicitate, adăugând că se face o evaluare cantitativă şi calitativă a acestora.

Întrebat dacă a început evaluarea ambasadorilor pe care o solicitase liderul PSD, Liviu Dragnea, Meleşcanu a răspuns: „Da, sigur, a început, am primit de la practic toate ambasadele materialele respective şi încercăm să facem acum o evaluare cantitativă şi calitativă a acestor răspunsuri”.

În privinţa nemulţumirii lui Dragnea faţă de activitatea multor ambasadori, potrivit căreia România nu este reprezentată corespunzător la nivel economic, ministrul de Externe a susţinut că este loc de mai bine.

„Bineînţeles că problemele legate de promovarea intereselor economice sunt prioritare, inclusiv prin programul de guvernare al nostru. Ceea ce ministerul poate să facă şi trebuie să facă este să deschidă uşi, să creeze contacte care să permită societăţilor de stat sau private să se bucure de anumitre oportunităţi de afaceri. Lucrul acesta s-a făcut în mare parte, dar este loc şi de mai bine”, a susţinut Teodor Meleşcanu, la Parlament.

Întrebat dacă vor fi mai mulţi diplomaţi de carieră sau numiţi pe criterii politice, Meleşcanu a răspuns: „În MAE nu există decât oameni de carieră, intrarea este prin concurs, deci toţi cei care lucrează la ambasade sunt de meserie, să spunem. În ceea ce priveşte conducerea ambasadelor în mare parte este condusă tot de ambasadori veniţi din MAE, dar uneori există şi numiri politice, aşa cum se întâmplă şi în alte state mai mari şi mai democratice decât noi”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, în 12 martie, ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu (ALDE), o analiză din care să reiasă ce avantaje a adus statului român fiecare şef de misiune diplomatică sau ataşat comercial.

Be the first to comment on "Meleşcanu: Premierul Dăncilă a aprobat o propunere de candidatură pentru postul de ambasador în Israel / Ministrul de Externe anunţă şi începerea evaluării ambasadorilor: Va fi una cantitativă şi calitativă"

Leave a comment