Milioane de oameni riscă să ajungă în stradă, în SUA, din cauza restanțelor la plata chiriilor

În Statele Unite, milioane de oameni riscă să ajungă în stradă, după ce un moratoriu privind evacuările celor cu restanțe mari la plata chiriilor a expirat.

Demersul a fost iniţiat în septembrie, anul trecut, de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Scopul era de a limita răspândirea pandemiei COVID-19.

Moratoriul era valabil până în acest weekend, iar Congresul american nu l-a mai prelungit. Unii experţii în sănătate se tem că viitoarele evacuări ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu Sars-Cov-2.

Moratoriul privind evacuarea chiriașilor a fost impus acum 11 luni, ca o măsură pentru prevenirea răspândirii infectărilor cu Covid în adăposturile supra-aglomerate, unde ajung cei rămași pe drumuri.

Dar moratoriul a expirat la miezul nopții dintre sâmbătă și duminică. Iar parlamentara activistă Cori Bush le-a bătut obrazul colegilor din Camera Reprezentanților, reproșându-le că au plecat în vacanță înainte să voteze extinderea, măcar până la sfârșitul anului.

Bush, care a trăit și ea cândva pe străzi, vrea ca măsura să fie extinsă. Într-un mesaj pe Tweeter, ieri, la primele ore ale dimineții, democrata scria: „Eu am dormit pe treptele Capitoliului ca să-i determin pe membrii Camerei Reprezentanților să se întorcă la lucru”.

Cori Bush: „Am vrea să vedem mai mulți reprezentanți aici. De fapt, mai mult decât atât, am vrea să-i auzim pe membrii Camerei Reprezentanților zicând: “Hei, sunt gata să revin la lucru și să votez! Da, sunt de acord cu extinderea moratoriului!” De asta avem nevoie”.

Cori Bush a campat pe treptele Capitoliului, în semn de protest. În prima noapte a stat mai mult de veghe, pentru că, spune ea, abia a apucat să doarmă vreo oră, într-un scaun.

În timpul zilei, zeci de oameni i s-au alaturat pentru a arăta că îi sprijină demersul. Inclusiv o senatoare democrată, dar și un republican, membru al Camerei reprezentanților.

Un protest generat de aceleași nemulțumiri a avut loc și la reședința lui Nancy Pelosi, presedinta Camerei Reprezentanților.

Be the first to comment on "Milioane de oameni riscă să ajungă în stradă, în SUA, din cauza restanțelor la plata chiriilor"

Leave a comment