O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii săi au turnat-o că făcea comentarii împotriva războiului din Ucraina

O profesoară din vestul Rusiei este cercetată penal pentru că a făcut comentarii împotriva războiului în clasă, după ce a fost înregistrată în secret de elevi. Femeia a fost arestată și riscă acum 10 ani de închisoare.

 

Irina Gen, în vârstă de 45 de ani, era profesoară de engleză la o școală de elită pentru tinerii sportivi din Rusia, mulți dintre ei calificați la marile campionate din străinătate, scrie CNN.

Într-o înregistrare audio publicată pe Telegram pe 31 martie, un elev este auzit întrebând-o de ce Rusia a fost exclusă de la viitoarele campionate europene.

„Atâta timp cât Rusia nu se comportă într-o manieră civilizată, asta va continua pentru totdeauna”, a răspuns Irina Gen în înregistrare.

„Au început să bombardeze Ucraina de Vest… Au vrut să ajungă la Kiev, să-l răstoarne pe Zelenski și guvernul. Acesta este, apropo, un stat suveran. Există un guvern suveran acolo”.
„Ei bine, nu știm toate detaliile”, a spus o elevă.

Un ofițer a venit la ea și i-a spus că ”a făcut o mare greșeală”

“Exact! Voi nu știți nimic. De fapt, nu știți nimic, deloc”, a răspuns profesoara. „Avem un regim totalitar aici. Orice fel de disidență este considerată o crimă de gândire. Cu toții vom fi trimiși după gratii pentru 15 ani”.

Conversația a fost înregistrată pe 18 martie, potrivit interviului dat de profesoara Irina Gen la Radio Liberty. Ea crede că părinții elevilor ei „și-au convins copiii să facă o înregistrare, care să fie predată autorităților”.

Femeia a spus că un ofițer de securitate federală a venit la școală pe 23 martie și i-a spus că „a făcut o mare greșeală” vorbindu-le studenților despre atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv bombardamentele de la Mariupol – pe care autoritățile ruse le-au făcut negat.

„Nu mi-a trecut niciodată prin minte că cineva ar putea să-și toarne profesorul sau pe oricine altcineva”, a spus Irina Gen. Ea a demisionat din funcția ei pe 1 aprilie.

Profesoara este investigată acum pentru încălcarea unei noi legi a cenzurii care interzice răspândirea așa-numitelor „informații false” care discreditează armata rusă. Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și o amendă de până la 5 milioane de ruble (aproximativ 60.000 de dolari).

”Va fi un proces chinuitor care mă așteaptă”

Irina Gen a spus la Radio Liberty că speră că i se va aplica doar o amendă și nu va fi dată ca un exemplu.

“Cu siguranță va fi un proces chinuitor care mă așteaptă. Și apoi un verdict, care va dicta cum pot începe să-mi construiesc viața din nou”, a spus ea.

CNN a contactat avocatul femeii pentru a comenta acest caz. Proiectul media pentru drepturile omului OVD-info spune că Irina Gen este acum în arest la domiciliu.

Be the first to comment on "O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii săi au turnat-o că făcea comentarii împotriva războiului din Ucraina"

Leave a comment