Omenie și nu prea. Unii proprietari încearcă să câștige mai mult din chirii, odată cu venirea refugiaților

Omenie și nu prea. În timp ce mii de români și-au pus casele, hotelurile și pensiunile la dispoziția refugiatilor, în unele localități de frontieră unii speră să câștige cât mai mult din chirii.

Se întâmplă la Babadag, în județul Tulcea, oraș care are în apropiere inclusiv un contingent american, dar și în Tulcea, unde cineva cere 900 de euro pe lună pentru două camere.

Aproape nimeni nu mai închiriază apartamente prin agențiile imobiliare din Babadag. Sosirea refugiaților din Ucraina, dar și prezența trupelor americane în zonă au dus la o explozie a prețurilor.

Pe site-urile de specialitate, proprietarii cer de la 400 de euro până la 900 de euro pentru două camere la Tulcea.

Ionuț Bontoi, administrator al unei agenții imobiliare″În Babadag, un apartament care valorează 25.000 de euro pretinde o chirie de 300 euro, la Constanța un apartament de 60-70.000 de euro, tot 300 de euro.”

George Caraman, primarul din Babadag“La nivel de Babadag, chiriile se găsesc în general foarte greu, pentru că noi avem aici și un regiment. Sunt foarte mulți militari veniți din altă parte. Se caută. În general, se găsesc case, apartamente mai greu.”

Chiriile sunt din ce în ce mai mari și în Galați.

Constantin Cojocaru, dezvoltator imobiliar: “Toți cei care au făcut împrumuturi pentru a investi în apartamente care ulterior au fost date în chirie plătesc undeva cam 200 de lei în plus pe lună rata și astfel este justificată și mărirea chiriilor.”

În aceste condiții, mulți refugiați preferă să locuiască în căminele studențești. Mamele, însoțite de copii, nu aveau bani strânși pentru a fugi din Ucraina și se gândesc că trebuie să se întrețină până când se va sfârși războiul.

Xenia, refugiată din Ucraina“Undeva la 100-150 de dolari pe lună, poate mi-aș permite să plătesc.”

Marina, refugiată: “O sută de dolari, poate. Nu știu. Nu avem mulți bani și nu ne putem întreține pe o perioadă foarte îndelungată.”

Tatiana, refugiată: “La mine familia e mare. Cu copii.”

Pe de altă parte, potrivit unei ordonanțe de urgență, hotelurile, pensiunile și instituțiile publice care îi găzduiesc gratuit pe ucraineni vor primi bani de la stat pentru cheltuielile făcute.

Be the first to comment on "Omenie și nu prea. Unii proprietari încearcă să câștige mai mult din chirii, odată cu venirea refugiaților"

Leave a comment