Prelevare de organe nepermisă în cazul unui deținut aflat în moarte cerebrală

Situație inedită la Spitalul Județean din Oradea, unde medicii nu au putut efectua o operație de prelevare a organelor unui deținut, intrat în moarte cerebrală, relatează bihon.ro. Procedura este interzisă printr-un ordin al Ministerului Justiției, potrivit căruia persoanele aflate în detenție pot dona sânge sau organe doar rudelor apropiate, până la gradul IV.

În vârstă de 24 de ani, bărbatul din Sălaj se afla după gratii din 2014, când a fost condamnat la 14 ani și jumătate pentru viol.

Sâmbătă, acesta a fost găsit spânzurat de o instalație de încălzire, dar a fost salvat și dus la Spitalul Județean din Oradea. Însă, două zile mai târziu, a fost declarat în moarte cerebrală. Chiar dacă bunica deținutului și-a dat acordul și au fost contactate Administrația Națională a Penitenciarelor, Poliția și Agenția Națională de Transplant, prelevarea de organe nu a fost posibilă din cauza interdicției prevăzută într-un ordin al Ministerului Justiției

„Pe parcursul executării pedepsei privative de libertate, persoanele private de libertate nu pot fi donatoare de sânge sau de organe decât pentru membrii de familie până la gradul al IV-lea”, se arată în articolul 148 (2) din Ordinul 429/C din 7 februarie 2012 al Ministerului Justiției privind asigurarea asistenței medicale persoanelor private de libertate aflate în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Cazul reprezintă este o premieră pentru medicii din Bihor.

Be the first to comment on "Prelevare de organe nepermisă în cazul unui deținut aflat în moarte cerebrală"

Leave a comment