Cand copii prezinta un comportament neadecvat manifestat spre exemplu prin forme de agresivitate verbala sau fizica. Consecintele sunt vizible, copilul este afectat atat in mediul scolare, cat si cel social. In astfel de cazuri, parintii trebuie sa realizeze ca cea mai buna solutie la care pot apela este psihoterapia de copii.
Cand trebuie sa apelezi la un psihoteraput de copii?
Cele mai clare cazuri in care parintii trebuie sa apeleze la psihoterapia pentru copii sunt urmatoarele:
- Anxietate
- Irascibilitate
- Dificultati de invatare
- Dificultati in relatiile cu persoanele apropiate
- Forme de agresivitate fizica sau verbala
- Retragere sociala
- Fobii care afecteaza viata semnificativ
- Rezultate scolare slaba
De cele mai multe ori psihologul de copii va stabili ca intalnirea la cabinet sa fie impreuna cu copilul si parintele. Dar exista cazuri in care acesta o serie de intalniri separate sunt mult mai adecvate. In acest mod, specialistul poate ajunge extrem de usor la o buna intelegere a sistemului emotional si de credinte ale copilului. Pentru a ajunge la aceasta intelegere, psihoterapeutul pentru copii Diana Cotumbeanu poate apela la multe metode, precum jocul sau dialogul. Sedintele difera de la un pacient la pacient si bineinteles varsta reprezinta un factor foarte important. Un lucru decisiv in reusita sedintelor cu copii este daca psihoteraputul pentru copii reuseste sa devina un prieten bun al pacientilor. Doar in acest mod copiii pot sa isi deschisa sufletul in fata acestuia.
Psihoterapie de copii – cum se procedeaza?
In psihoterapia pentru copii, de cele mai multe ori, prima sedinta are un rol decisiv pentru bunul mers al lucrurilor. Astfel ca in prima sedinta, rolul psihoterapeutului este acela de a il motiva foarte bine pe copil, astfel incat sa vina si la urmatoarele sedinte. Chiar daca exista posibilitatea ca acel copil sa fie obligat sa participe la aceste sedinte, copilul va refuza sa se implice, astfel ajungandu-se si in acest mod la esec.
Este foarte important ca in prima sedinta, psihologul de copii trebuie sa creeze o exeprienta cat mai placuta pacientului inlaturandu-i orice reactie negativa.
Pentru a realiza acest lucru, terapeutul va evita atingerea emotiilor traumatice sau a problemelor stanjenitoare. Cand un copil nu este familiarizat cu o anumita persoana, acesta nu va fi pregatit sa se deschida in fata ei. Anxietatea din cadrul unei sedinte de psihoterapii de copii poate fi inlaturata daca alaturi de copil se afla si o persoana cunoscuta lui, de preferat parintii.
In cadrul primei sedinte, copiii vor afla ce inseamna psihoterapia de copii si de asemenea le va fi explicat termenul de confidentialitate. Acest lucru ii va face sa fie mult mai deschisi si se vor simti tratati cu respect.
Be the first to comment on "Psihoterapia de copii – Diana Cotumbeanu ne vorbeste despre acest lucru"