Replică la interdicţia de a manifesta spontan. Proiect care le dă dreptul românilor să se exprime public oriunde şi oricând

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a anunţat că va propune, la următorul BEx al partidului, un proiect prin care românii să îşi exprima opinia public oriunde şi oricând. Acesta a declarat, luni pentru MEDIAFAX, că e inadmisibil ca la 28 de ani de la Revoluţie cetăţenii să nu aibă acest drept.

„E posibil ca proiectul să modifice Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, la care a făcut referire şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este inadmisibil ca la 28 de ani de la evenimentele din ’89 românii să nu aibă dreptul să îşi spună punctul de vedere când doresc, unde doresc. E clar că trebuie să se întâmple ceva. Societatea a evoluat, trăim într-o democraţie participativă. Oamenii nu mai pot fi ţinuţi timp de patru ani de zile la o parte de decizia politică şi o dată la patru ani de zile să îi chemi la vot să îşi exprime punctul de vedere. Oamenii simt nevoia de a-şi spune punctul de vedere în fiecare zi vizavi de toate deciziile care îi privesc în primul rând, viaţa lor şi soarta lor şi ca atare nu cred că vreun om politic conştient sau întreg la cap ar putea avea ceva împotriva unui astfel de proiect legislativ”, a afirmat deputatul PNL Gigel Ştirbu, luni, pentru MEDIAFAX.

Liberalul a adăugat că propunerea sa vine ca urmare a deciziei ÎCCJ prin care adunările publice trebuie declarate în prealabil. Deputatul PNL a mai precizat că este posibil ca iniţiativa sa legislativă să fie una nouă sau să modifice Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

„Suntem votaţi pentru a face legi în folosul şi beneficiul cetăţenilor, iar dacă cetăţeni vor să îşi spună punctul de vedere când vor şi unde vot, atunci trebuie să le dai această libertate. Oamenii au dreptul de a-şi spune punctul de vedere, de a-şi exprima opinia liber oriunde şi oricând. Pentru asta a curs sânge în ’89. E inadmisibil ca în secolul 21, în 2018, anul Centenarului, să blochezi românii să îşi spună opinia liber. E un drept inalienabil, din punctul meu de vedere. Din punct de vedere organizatoric, statutar, fiind o decizie extrem de importantă, avem nevoie în primul rând de decizia Biroului Executiv, iar acolo se va degaja o soluţie. Ori vom merge pe un proiect legislativ nou, ori pe modificarea Legii 60/1991”, a completat Ştirbu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.

De cealaltă parte, protestatarii #rezist au spus că hotărârea instanţei supreme, potrivit căreia adunările publice trebuie declarate în prealabil la primării, limitează dreptul cetăţenilor de a protesta spontan. Protestatarii mai spun că vor da statul român în judecată la CEDO. Potrivit sursei citate, prin decizia de luni a ICCJ, s-ar da „undă verde” Jandameriei pentru scrierea de amenzi şi pentru intrarea în forţă.

Be the first to comment on "Replică la interdicţia de a manifesta spontan. Proiect care le dă dreptul românilor să se exprime public oriunde şi oricând"

Leave a comment