Românii au reciclat 35.000 de baterii uzate în ultimele 6 luni

Bilanțul campaniei ,,Priveste Partea Pozitivă’ la finalul celei de-a doua ediții înregistrează peste 8 tone de baterii și acumulatori portabili uzați colectate de la cei peste 3000 de participanți înscriși în program.
Campania organizată de Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) s-a derulat în perioada 15 octombrie 2016 — 31 martie 2017 în peste 250 de magazine partenere, iar pentru fiecare 20 de baterii uzate predate în săculeții speciali pentru colectare puși la dispoziție de către organizatori, concurenții au primit gratuit 4 baterii noi, două tip R3 (AAA) și două tip R6 (AA). Mai mult decât atât, în cadrul campaniei s-au organizat 100 evenimente de activare cu rolul de informare și promovare a mesajului ecologic în care toți cei care au știut să răspundă la întrebări legate de colectarea selectivă, au fost premiați instant cu ghiozdane, acumulatori externi sau cutii pentru depozitarea temporară a bateriilor uzate la domiciliu. La finalul campaniei, toți participanții au fost înscriși într-o tombolă în cadrul căreia a fost extras câștigătorul marelui premiu constând într-o vacanță pentru două persoane într-o destinație eco pentru ,,reîncărcarea bateriilor’.
,,Am participat la campania „Privește Partea Pozitivă” pentru că am apreciat caracterul prietenos, provocator și inovator al întregii acțiuni de promovare, educare civică și conștientizare a importanței reciclării bateriilor uzate, în spiritul protejării mediului înconjurător. Reciclez baterii uzate pentru că doar așa pot să am certitudinea că acestea ajung în cel mai potrivit loc posibil pentru neutralizare. Reciclez pentru că simt că ofer un exemplu, dar și un umăr de sprijin Pământului greu încercat de excese cu factor poluator și, nu în ultimul rând, pentru că există organizații precum Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor care face ca astfel de lucruri bune pentru medu să se poată întâmpla!’, a declarat Vlad Florea, câștigătorul premiului cel mare.
Aflată deja la cea de-a doua ediție, Campania ,,Privește Partea Pozitivă’ are drept obiective încurajarea cetățenilor în adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător prin colectarea selective și predarea bateriilor uzate spre reciclare în punctele de colectare amenajate în magazine. În prezent, Asociația SNRB a dezvoltat o rețea de peste 3000 de puncte de colectare disponibile la nivel național, atât în orașele mari, cât și în localitățile mai mici, lista fiind disponibilă pe Harta Reciclării (www.undereciclam.ro) sau ca aplicație pentru terminalele mobile, în Appstore și GooglePlay.

,,Derularea continuă de programe educaționale și de sensibilizare a populației la temele de mediu reprezintă un angajament pe care Asociația SNRB și l-a asumat încă de la înființare. Ne bucurăm să vedem că această campanie se bucură de un real succes, numărul participanților crescând cu fiecare ediție ceea ce înseamnă că oamenii încep să devină mai conștienți de importanța gestionării corecte a bateriilor uzate, care deși de mici dimensiuni, au un potențial nociv deosebit de mare. Mulțumim pentru sprijin partenerilor noștri, rețelele magazinelor Flanco, UPC, Emag, F64, precum și colaboratorilor de la magazinele Diana, Dinoland, supermarket-urile Paco, Pret Fix si Zanfir, dar si lanturilor de benzinarii Eldomir și MCM Petrol, fără de care nu am fi reușit să creăm această comunitate de cetățeni responsabili’, au declarat reprezentanții Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

A treia ediție a campaniei ,,Privește Partea Pozitivă’ va fi lansată la mijlocul lunii iunie, informațiile despre regulament, magazine participante, dar și alte promoții fiind disponibile pe pagina www.colecteazabaterii.ro.

Din totalitatea deșeurilor municipale generate, deșeurile de baterii sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. Gradul de periculozitate al bateriilor uzate rezidă tocmai în componența chimică a acestora, respectiv conținutul de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu. Bateriile suferă un proces de oxidare prin care metalele grele sunt eliberate în sol, pătrunzând în pânza freatică și într-un final în apa potabilă. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și alte disfuncționalități  critice. Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri au acțiune imediată.

Despre Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB)
Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea bateriilor și acumulatorilor uzati în conformitate cu HG 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este membru fondator EUCOBAT — organizația pan europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.

Be the first to comment on "Românii au reciclat 35.000 de baterii uzate în ultimele 6 luni"

Leave a comment