Soluțiile găsite de români după scumpirile la alimente. O femeie reușește să economisească 300 de lei lunar pe mâncare

Alimentele din ce în ce mai scumpe îi determină pe români să își facă strategii de economisire. Cei care pot, și-au mărit gospodăriile și cresc mai multe animale și păsări, ca să treacă mai puțin pe la magazine.

Pentru ei, unele preparate de casă sunt și la jumătate față de produsele de pe raft, altele sunt gratis.

O familie din județul Dolj a investit 5.000 de lei ca să ridice o anexă mai mare, în care să poată crește mai mulți porci. Carnea și produsele pe care oamenii le vor prepara acasă vor ajunge și la copii. Plus că au în plan să și vândă. Cu toate că mai multe animale înseamnă mai multă muncă, ei spun că vor face, de fapt, economie. Kilogramul de pulpă de porc, de exemplu, costă aproximativ 25 de lei în magazine.

Victor Zamfirache: „Doi creșteam înainte.”
Reporter: „Și acum?”
Victor Zamfirache: „Avem 4, poate la anul or fi 6, 8.”

În unele case, untura a înlocuit uleiul, care costă în medie 10 lei litrul.

Mariana Nicolaescu: „Dacă ai avut animal în curte pe care l-ai tăiat și ai untură proprie. La o familie cu 3 membri, consumăm 5-6 litri de ulei pe lună care acum că l-am înlocuit cu untură.”

După 25 de ani de stat la oraș, un profesor de relații internaționale a schimbat Oradea pe traiul la țară.

Ciprian Benrea: “Aici am găinile. Cinci ouă, în medie, pe zi. Mă întrețin cu mâncare sănătoasă. Ai carnea de la tine, ai, dacă vrei, o ciorbă, o supă. Din punct de vedere financiar … n-ai ce să compari.”

Numai ouăle pentru o lună ar costa o sută de lei. Pe lângă păsări şi animale, familia are și o grădină de legume și aproape tot ce mănâncă provine din curte.

Leontina Benea: “Am început să ne gândim la plusuri și minusuri: Faptul că putem să ne cultivăm noi mâncarea.”

Sociologii spun că adoptarea unui stil de viață mai puțin costisitor e reacția oamenilor la valul de scumpiri.

Adrian Hatos, sociolog: „Practic, e o revenire la o economie domestică, bazată pe autoconsum. O viață la țară este mai puțin monetarizată, ai nevoie de mai puțin cash și impozitele locale sunt mai mici. O bună parte din combustibilii și de alimentele de care ai nevoie, ți le produci singur.”

Alţii au înlocuit produse de bază luate de obicei din comerț cu unele pe care și le fac singuri. Pâinea de exemplu. O femeie economisește aproximativ 300 de lei lunar de când coace pâine acasă.

Viorica Zamfirache: „Făina o iau cu 2,2 – 2,3 și exemplu fac două pâini dintr-un kilogram. Și economisesc jumătate din preț… iar o pâine la magazin e 2-3.”

Economii se pot face și în mediul urban, prin gătitul acasă, de exemplu. Sunt oameni care au renunțat la mâncarea comandată și merg la serviciu cu pachețel pregătit de ei. Cei care comandă prânzul, plătesc, în medie, 500 de lei pe lună.

Be the first to comment on "Soluțiile găsite de români după scumpirile la alimente. O femeie reușește să economisească 300 de lei lunar pe mâncare"

Leave a comment