Soluțiile și ingredientele sănătoase, produse care sprijină stilul de viață sănătos – trend evidențiat la GastroPan 2017

Expoziția GastroPan și-a reconfirmat poziția de expoziție-lider în industria de panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, morărit, cafea și alimentație publică. În perioada 23-25 martie Sibiu a găzduit ediția a noua a celui mai important eveniment de profil. Expoziția a atras 21.575 de vizitatori, specialiști din domeniul panificației, cofetăriei și HoReCa, care au experimentat soluțiile variate prezentate la standurile celor 133 de expozanți din 24 de țări, pe o suprafață expozițională de 7000 mp. Capacitatea de a reuni furnizorii de echipamente, ingrediente, ustensile și soluții cu producătorii, operatorii, specialiștii și antreprenorii din domeniu a asigurat succesul expoziției. Cu o creștere semnificativă în ultimii ani, expoziția GastroPan a devenit, prin profesionalism și o abordare corectă a pieței românești, cel mai important eveniment de acest gen din România și unul dintre cele mai însemnate din Sud-Estul Europei.

În 2017 expoziția GastroPan a fost din nou spațiul inovației, tehnologiei și soluțiilor profesionale


Expunerea soluțiilor dezvoltate de experți internaționali, moduri de lucru complexe ale profesioniștilor în domeniu, demonstrații ale celor mai utile tehnologii disponibile, au creat împreună un context propice lansării de noi produse, dezvoltării și extinderii gamelor de produse din portofoliul vizitatorilor, precum și ‘preluarea’ unor moduri noi de abordare ale publicului țintă. Diversitatea produselor și serviciilor prezentate în cadrul expoziției a acoperit toate solicitările pe care specialiștii le pot avea pentru afacerile pe care le conduc sau în care activează — de la utilarea cu echipamente și tehnologii, aprovizionarea cu materii prime, accesorii, software-uri de gestiune sau chiar soluții de igienizare. Printre tendințele și noutățile din cadrul acestei ediții GastroPan au fost ingredientele sănătoase, produse care sprijină stilul de viață sănătos, soluții și ingrediente pentru o alimentație fără gluten și fără lactoză — trend evidențiat și de către vicepreședintele Uniunii Internaționale a Brutarilor și Cofetarilor UIBC la deschiderea oficială a evenimentului—, echipamentele multifuncționale, food truckurile, soluții de reducere a costurilor la energie, aparatele high-tech.
Prezentări tehnologice, demonstrații practice și degustări de neuitat


Majoritatea standurilor a găzduit demonstrații — fie că este vorba de punerea în funcțiune a unor tehnologii inovatoare, realizarea de produse din ingredientele pe care le-au dezvoltat sau pe care le distribuie, soluționarea unor probleme software sau degustarea unor noi tipuri de cafea sau a unor băuturi realizate în cadrul evenimentului. La standurile expozanților brutari, bucătari și cofetari români și din străinătate premiați olimpic și mondial și-au împărtășit talentele cu miile de vizitatori, care au avut și posibilitatea de a degusta diferite produse pregătite la standurile expozanților (produse de patiserie, înghețată, ceai, cafea, diferite deserturi, etc.). Sculptura în legume și fructe și tehnica modelării zahărului tras, suflat și turnat au fost printre cele mai atractive demonstrații la GastroPan 2017.

GastroPan 2017: succes pentru expozanți și vizitatori deopotrivă


Pe de o parte, expozanții au avut oportunitatea de a-și face cunoscute produsele și soluțiile unui public specializat, atent selectat și interesat, iar vizitatorii au profitat de ofertele speciale, precum și pachetele promoționale create special de expozanți, cu ocazia târgului, pentru afacerile pe care operatori ai sectoarelor de panificație, cofetărie și HoReCa le conduc. După primul bilanț al organizatorilor GastroPan 2017, pe standurile expozanților s-au concretizat, de-a lungul celor trei zile de expoziție, afaceri estimate la aproximativ 7,5 milioane de euro, însă valoarea beneficiilor pe termen lung în urma negocierilor purtate și a contractelor încheiate se ridică la circa 90 milioane de euro. Expozanții spun că au încheiat contracte la fața locului și deja au avut vânzări semnificative de echipamente, utilaje, aparate dar și ustensile, au fost încântați de ceea ce au obținut de la această participare, rezervând deja un spațiu expozițional și mai mare pentru anul viitor.
Câștigătorii Concursurilor GastroPan: cei mai buni brutari, cofetari și bucătari din România


Cele mai bune brutării, cofetării și restaurante din țară și-au trimis specialiștii să își întreacă talentele în cadrul Concursurilor GastroPan, desfășurate în perioada 23-25 martie la Sibiu. Concursurile GastroPan au atras la expoziția GastroPan din Sibiu peste 100 brutari, cofetari și bucătari talentați din toată țara. Pe lângă marile trofee, Pâinea Anului 2017 și Tortul Anului 2017, au fost premiate cele mai gustoase produse de patiserie, cele mai impresionante piese artistice din aluat de panificație, pastă de zahăr sau ciocolată și cele mai reușite platouri culinare și sculpturi în legume și fructe. Vă prezentăm câștigătorii celor 9 categorii ale Concursurilor GastroPan 2017.


COFETĂRIE


Tortul Anului 2017


Tematica a fost: Exotic Cakes. Cel mai bun tort are un blat din bezea cu zahăr brun, pudră de cacao fără gluten, mousse de rodie și pudră de piper roșu, blat din bezea și fistic caramelizat și decor cu pictură hand made.
Premiații categoriei:
Locul I: Cazacu Anastasia — Vipp Fashion Srl, Bârlad
Locul II: Ciobanu Cristina — Hotel Belvedere, Brașov
Locul III: Șerbu Camelia — Ana Pan, București
Creație artistică din pastă de zahăr


Piesele artistice au reflectat tematica impusă: Cinema. Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost inspirată de filmul Pirații din Caraibe, realizată de Velniceriu Ionela de la Megasimitis Srl din Constanța.

Premiații categoriei:
Locul I: Velniceriu Ionela — Megasimitis Srl, Constanța
Locul II: Cazacu Elena Ada — Vipp Fashion Srl, Bârlad
Locul III: Râpa Otilia — Fantezia Decor Srl, Satu Mare
Creație artistică din ciocolată


Noua categorie de concurs a avut ca tematică tot Cinema. Cea mai reușită creație artistică din ciocolată cu motive din filmele James Bond, a fost realizată de Farkas Ferenc de la Dioszegi Srl. Premiații categoriei:

Locul I: Farkas Ferenc — Dioszegi Srl, Sfântu Gheorghe
Locul II: Balea Loredana Maria — Reghina Prodimpex Srl, Cluj Napoca
Pâinea Anului 2017


În funcție de procesele tehnologice și cantitățile produse, au fost premiate cea mai bună pâine fabricată industrial și cea mai bună pâine realizată artizanal în România.

Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România


Cea mai bună pâine artizanală, Pâinea de soare, conține făină de secară, făină tip 650, făină tip 1250, făină integrală de speltă, făină de secară prăjită, drojdie, sare iodată, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, semințe de susan, morcovi și apă.

Iată câștigătorii categoriei:
Locul I: Bocskor István — Brutăria Bocskor, Sânmartin
Locul II: Chica Mirabela — Ardelean Adrian Company Srl, Lugoj
Locul III: Diószegi László — Madexport Srl, Sfântu Gheorghe
Pâinea Anului 2017 fabricată industrial în România


Lucrarea câștigătoare ‘este o pâine neagră cu cartofi, pâine cu maia de 16 ore, 30% maia, făină de 112 și făină de 55, care se menține proaspătă și o săptămână’, a declarat la festivitatea de premiere dl. Diószegi László, creatorul pâinii câștigătoare.
Premiații categoriei:
Locul I: Diószegi László — Madexport Srl, Sfântu Gheorghe
Locul II: Alina Soare — Velrom Srl, Târgoviște
Locul III: Bocskor István — Brutăria Bocskor, Sânmartin
Creație Artistică din Aluat de Panificație


Tematica categoriei a fost Toamna la țară. Câștigătorul categoriei a fost Farkas Ferenc, reprezentant al companiei Madexport Srl din Sfântu Gheorghe, care a realizat o creație artistică care prezintă momentul recoltării strugurilor dar și alte fructe și legume specifice vieții la țară în timpul toamnei.
Premiații categoriei:
Locul I: Farkas Ferenc — Madexport Srl, Sfântu Gheorghe
Locul II: Geambazu Nicolae Florin — Megasimitis Srl, Constanța
Locul III: Tőkés Tibor — Pâine de Casă Srl, Târgu Mureș
Produse de Patiserie


Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi pogăcelul cu cartofi realizat de către Bocskor Rozália de la societatea Brutăria Bocskor, un produs sărat de patiserie pentru mic dejun, din făină tip 480, cartofi, drojdie, smântână, unt, ouă, sare, zahăr, semințe de dovleac și semințe de mac.
Premiații categoriei:
Locul I: Bocskor Rozália — Brutăria Bocskor, Sânmartin
Locul II: Cazacu Elena Ada — Vipp Fashion Srl, Bârlad
Locul III: Farkas Ferenc — Madexport Srl, Sfântu Gheorghe


GASTRONOMIE
Platouri Culinare Reci


Locul I la proba individuală a fost câștigat de Ciutacu Gheorghe, reprezentant al Total Food Trading Srl din București. Câștigătorul a pregătit un platou festiv cu ton roșu infuzat cu lemn dulce și ghimbir în mantie de ricotta și cerneală de sepie, terină de șalău cu creveți, fasole roșie și mazăre, somon parfumat cu lemongrass și cremă de brânză, rodul pământului (crutoane pâine, măsline, cartof dulce, lăstar de floarea soarelui, veloute de păstârnac și ardei roșu pe cruton de biscuite cu quinoa, paletă de legume multicolore (sparanghel, cartof mov, conopidă, morcov, țelină, ulei de măsline), sos de limetta și sos Dijon.
La categoria Platou festiv pregătit de către o echipă de bucătari câștigătoarea a fost echipa de la Hotelul Belvedere din Brașov. Bucătarii au prezentat un platou cu pește, savarină cu fructe de mare coaptă și glasată cu unt de homar, terină din file Halibut cu creveți, edamame și spanac, somon marinat cu cremă de hrean, alge marine în mantie de praz infuzat în consomme de legume cu curry, batog din coadă de Monk fish. În afara de aceste preparate lucrarea câștigătoare a mai conținut ca și garnitură biscuiți de orez cu sepie, semisferă din buillabase cu legume și cilindru din file de șalău, millefolie din dovleac cu cremă de brânză de capră și legume, panna cotta din lapte de capră cu legume, mixt de salată cu legume și sosuri de leurdă cu hrean și de muștar cu mascarpone cu curry și salsa de avocado cu mango ușor picantă.
Iată câștigătorii categoriei:
Locul I (individual): Ciutacu Gheorghe — București
Locul I (echipă): Bejenaru Vasilică, Gido Silviu Mihai — Hotel Belvedere, Brașov
Locul II (individual): Florea Ion — Unita Turism Holding S.A., Timișoara
Locul II (echipă): Voicu Filip, Preda Liviu — Brasserie Luther Srl, Brașov
Locul III (individual): Muntean Nicolae Marius — Proiect Turism Srl, Sibiu
Locul III (echipă): Anghel Roxana, Banciu Dumitru, Manolache Bogdan, Olariu Ovidiu — Continental Hotels București
Sculptură în legume și fructe


La această categorie, concurenții au avut sarcina de a sculpta piese artistice din fructe și legume având tematica ‘Lumea acvatică’. Juriul a avut o sarcină foarte dificilă, bucătarii artiști au prezentat creații artistice uimitoare. În acest an două sculpturi culinare au fost premiate cu premiul I. Cele mai frumoase creații artistice au fost sculptate de către Foris Kinga, reprezentantă Castel Haller și Râpa Adrian Raul de la Fantezia Decor Srl.

Lista câștigătorilor:
Locul I: Foris Kinga — Castel Haller, Târgu Mureș
Râpa Adrian Raul — Fantezia Decor Srl, Satu Mare
Locul II: Manea George — Panda Express Food Srl, Constanța
Locul III: Verdeș Liliana — Alba Iulia
Organizatorii țin să mulțumească tuturor expozanților, vizitatorilor, asociațiilor de specialitate, concurenților, membrilor juriului și partenerilor care au susținut desfășurarea acestui eveniment! Felicitări concurenților pentru ingeniozitate, talent și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru această competiție!

Be the first to comment on "Soluțiile și ingredientele sănătoase, produse care sprijină stilul de viață sănătos – trend evidențiat la GastroPan 2017"

Leave a comment