Stațiunile balneare din România care vor suferi transformări majore. S-au alocat fonduri de investiții

Deşi România, are o treime din izvoarele termale şi minerale ale Europei, multe dintre staţiunile pentru tratament sunt în paragină.

Este nevoie disperată de investiţii majore. Tocmai de aceea, autorităţile alocă în al doispezecelea ceas un buget de aproximativ 300 de milioane de lei.

Aproape 10 milioane vor ajunge la Ocna Sibiului, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.

Ocna Sibiului va fi prima staţiune balneoclimaterică care va primi bani de la Ministerul Turismului pentru amenajarea unui parc balnear. Aflat în inima staţiunii, acesta se întinde pe 9 hectare şi va avea alei pietonale, un teatru de vară şi zone de relaxare pentru copii.

Formate pe locul unor mine de sare, lacurile de la Ocna Sibiului erau cele mai căutate din tot imperiul Austro-Ungar. Se dusese vestea că băile şi nămolurile de acolo tratează de la reumatism şi boli de piele până la afecţiuni respiratorii sau pe cele ale sistemului nervos.

După anii comunismului, când a fost folosită din plin, staţiunea a fost o vreme abandonată însă ulterior câţiva investitori au reamenajat ştrandurile iar clienţii au revenit.

“Pe toate aleile care însumează aproape doi kilometri dorim să facem şi o bandă destinată alergării ca să te poţi recrea în parcul balnear. acest teatru de vară pe care ni-l dorim ar însemna o posibilitate de a aduce artişti, de a organiza spectacole să le dăm turiştilor ceva de făcut şi seară”, a spus primarul Claudiu Predescu.

Cu toate acestea mai sunt multe de făcut. În 2017, turiştii sperau că lucrurile se vor schimba cândva în bine.

Acum ministrul Turismului susţine că vrea să relanseze turismul balnear. Va aloca fonduri şi în orașul Eforie, dar şi la Amara.

“S-a creat un fond special pentru staţiunile balneo astfel încât să fie ajutaţi, până în 200 de mii de euro cei din mediul privat şi ajutor pentru autorităţile publice locale, care pot să îşi dezvolte inclusiv infrastructura din interiorul staţiunilor”, a spus ministrul Bogdan Trif.

Vor fi făcute schimbări şi din fonduri eruopene. La Băile Felix vor apărea spaţii verzi, arteziene, foişoare, un punct de informare turistică şi o toaletă publică. Proiectul costă 3,2 milioane de euro.

Anul trecut peste un milion de turişti au ajuns în staţiunile balneare de la noi, mai mulţi cu 7,8 la sută faţă de anul 2017, arata datele Institutului Naţional de Statistică. Turismul balnear a înregistrat şi o creştere a veniturilor cu aproximativ 25% în 2018, datorită voucherelor de vacanţă.

Depinde însă numai de autorităţi cât de serios şi de repede vor reabilita aceste staţiuni cunoscute cândva în toată Europa.

Be the first to comment on "Stațiunile balneare din România care vor suferi transformări majore. S-au alocat fonduri de investiții"

Leave a comment