Tarcea, despre OUG 7: Dacă nu se intervine urgent, vom avea aceleaşi probleme cu completurile de 5

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat, luni seară, că ordonanţa pentru modificarea legilor justiţiei schimbă din nou reglementările privind completurile de 5 judecători de la instanţa supremă, ceea ce va duce la noi probleme. „Dacă vă aduceţi aminte, la un moment dat am folosit o sintagmă şi anume că sper ca epopeea completurilor de cinci să se sfârşit aici. Nu mai sper acum pentru că, aşa cum am citat din ordonanţa 7 pe 2019, nimeni nu mai are voie să aprobe hotărâri prin care să dispună altceva decât dispune legea. Ori, dacă vă uitaţi în lege, nu o să vedeţi nicăieri modul cum se face tragerea la sorţi. Deci dacă nu se va interveni printr-o modificare legislativă urgentă, vom avea aceleaşi probleme cu completurile de cinci pentru că, potrivit ordonanţei, nici măcar CSM-ul nu mai poate stabili aceste reguli”, a declarat Cristina Tarcea, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară, că abrogarea integrală a ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei nu va exista, ci doar a acelor soluţii convenite cu reprezentanţii CSM şi asociaţiile, respectiv articolul 54. „Majoritatea propunerilor de modificare au venit chiar de la sistem, de la CSM. Dacă abrogăm ordonanţa toată, abrogăm şi soluţia care spune că admiterea la INM se face anul ăsta, 2019, după regulile care au funcţionat până anul trecut. Vrea lumea aşa ceva? Că preşedinta CSM zicea azi că dacă organizăm în patru ani avem deficit de personal şi mai mare decât avem astăzi. (…) Abrogarea integrală, a spus şi doamna prim-ministru, nu va exista. Abrogarea acelor soluţii despre care am vorbit, inclusiv articolul 54”, a declarat Tudorel Toader, luni seară, la România Tv.

Anterior, ministrul Justiţiei anunţase că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM. Toader a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanţa privind modificarea legilor justiţiei, se abrogă şi prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, şi nu de Secţia pentru procurori a Consiliului.

Ministrul a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

Be the first to comment on "Tarcea, despre OUG 7: Dacă nu se intervine urgent, vom avea aceleaşi probleme cu completurile de 5"

Leave a comment