Țări care și-au mutat rezervele de aur. Ce se ascunde în spatele acestei decizii

Promisiunile populiste sunt atractive, sunt asul din mâneca politicienilor în perioada electorală. Doar că această carte se joacă pe bani mulți. Când dai, fără să te gândești la echilibrul economic al țării, inevitabil ajungi la fundul sacului. Și cauți cu disperare resurse din care să-ți finanțezi promisiunile. Scoți dintr-un buzunar ca să bagi în altul. Indicatorii economici se duc la vale, ești avertizat din toate direcțiile că țara alunecă spre criză, încerci să te amesteci în funcționarea instituțiilor și până la urmă ajungi la singura monedă de schimb care nu se devalorizează: aurul. Este barometrul unei țări. Când discuția ajunge la mutarea rezervelor de aur, ni se pregătește ceva. Încercăm să aflăm ce, din exemplele pe care ni le-a oferit istoria recentă.

Cum se pot risipi resursele unei țări. Cazul Venezuelei

Venezuela este țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. Din cauza sancțiunilor SUA și a scăderii prețului, petrolul nu mai aduce suficiente venituri. Așa că regimul lui Nicolas Maduro se folosește de aur.

8 tone de aur ar fi fost scose din Banca Centrală în urmă cu câteva săptămâni.

Şi n-ar fi prima dată.

Mai mulți politicieni de opoziție susțin că aurul țării este vândut ilegal.

Turcia este principala destinație a aurului care iese din Venezuela. Guvernul de la Caracas susține că aurul este trimis în Turcia pentru rafinare. Dar nu există dovezi că aurul este returnat.

Nicolas Maduro a încercat să repatrieze și aurul din Banca Angliei, dar a fost refuzat.

Be the first to comment on "Țări care și-au mutat rezervele de aur. Ce se ascunde în spatele acestei decizii"

Leave a comment