Team-building la locul de munca

Atunci cand am auzit pentru prima oara de training la noi in tara, cu siguranta fiecare ne-am intrebat ce inseamna. O campanie care se respecta, care vrea ca angajatii sai sa fie foarte bine instruiti, organizeaza astfel de traininguri periodic cu angajatii deja existenti si organizeaza traininguri pentru noii angajati.

Daca ai fost norocosul ales la un loc de munca pentru care ai sperat mult, la o companie mare care angajeaza , trebuie sa te astepti ca dupa ce ai semnat contractul de munca sa incepi o pregatire in domeniu, sa te instruiasca cum ar trebui sa faci fata noului loc de munca, sa te invete pasii pe care trebuie sa ii urmezi in mai multe din cazurile aparute. Cele mai multe din traininguri se tin in orasele mari unde se strang mai multi angajati si pot tine cateva zile, timp in care compania iti asigura cazare si o diurna. Asa ca nu numai cei care ofera locuri de munca in strainatate organizeaza astfel de traininguri, in tari mai dezvoltate, ci si la noi in tara a inceput sa se poarte astfel de tip de instruire care face ca noii angajati sa se descurce mult mai bine la noul loc de munca si rezultatele sa fie mult mai bune si pentru companie, fara a trebui sa angajeze pe altcineva pentru ca nu resuseste sa se descurce.

La astfel de traininguri angajatii sunt instruiti cum sa relationeze cu clientii, cum sa creasca vanzarile, cum sa construiasca si sa mentina echipa unita.

Unele companii, chiar daca au suficiente fonduri si sunt la un nivel ridicat ca cifra de afacere, nu organizeaza astfel traininguri deoarece nu le considera eficiente, invoca motive financiare sau faptul ca marii administratori nu pot urmari cum se desfasoara aceste traininguri.

Aceste traininguri la locul de munca, aduc mari beneficii companiei si anume: angajatii devin mult mai eficienti, sunt mai motivati si dau randament, sunt incantati de noul loc de munca si se considera importanti pentru companie, se simt ca la un loc de munca in strainatate, unde astfel de practici sunt nelipsite. Organizand astfel de traininguri pot fi puse la punct si anumite idei noi, iar cel mai eficient este faptul ca nu va mai fi nevoie de inlocuire permanenta a personalului care nu da randament.

Bineinteles ca aceste instruiri trebuiesc si ele facute de personal calificat in acest aspect ca rezultatele sa fie foarte bune, altfel nu dau niciun randament iar timpul si banii sunt pierduti.

Oamenii trebuie alesi la un interviu nu ca sa se potriveasca cu stilul angajatorului, ci cu afacerea pe care o detine, cu obiectivele pe care trebuie sa le atinga. Un om cu un caracter si idei altfel decat asteptarile avute de angajator poate sa imbogateasca stilul profesional si nu numai. Acest tip de oameni pot ajuta angajatorii sa devina mai flexibili si acest lucru sa produca consecinte excelente. Anumite statistici arata ca un procent mare din angajatori iau decizia foarte rapid de a angaja candidatul aflat in fata lui, chiar in primele minute.

Atunci cand deja ai ajuns sa faci parte dintr-o echipa la un loc de munca, este foarte important ca acea echipa sa fie sudata si sa se ia decizii bine puse la punct legate de buna desfasurare a companiei. Pentru a se intampla asta, de multe ori este necesar sa se organizeze team-building-uri. Acest termen este relativ o noutate la noi in tara, o data cu companiile mari care veneau cu idei din afara tarii, din locurile de munca din strainatate. Angajatii pot evolua astfel intr-un mediu mult mai relaxant decat cel de la birou. Multi vor considera ca este un fel de relaxare, care nu poate fi facuta la birou. Aceste ”vacante” se fac pentru a imbunati mai ales comunicarea dintre angajati, aceasta fiind absolut vitala la locul de munca. Pot fi doua tipuri de team-building-uri: unul care se refera la relationarea propriu-zisa a echipei de angajati si presupune teste si diferite jocuri care le pun la incercare rabdarea, modul de a iesi dintr-o situatie limita, iar altul care poate fi pur si simplu o iesire in weekend unde este doar relaxare.

Unele comanii foarte mari care au filiale si in alte tari, organizeaza astfel de iesiri in afara tarii sau fac schimb de locuri de munca cu cei din alte filiale, mergand acolo la team-building-uri.

Aceste iesiri pot fi in aer liber ocupandu-se cu testarea anumitor capacitati ale angajatilor, prin diverse jocuri de echipa, paintball, offroad, solicitand multa atentie din partea tuturor, curaj, spirit de echipa. Team-building-urile care au loc in interior, sunt menite sa testeze angajatii prin situatii imaginare. Acestea sunt testate de catre persoane specializate, iar rezultatele se cumuleaza. La aceste testari participa atat angajatii cat si managerii. Exista pe piata o gramada de cursuri care te invata cum sa organizezi un team-building eficient. Este adevarat ca nu oricine il poate organiza pentru a avea efectul dorit. Participarea la team-building a managerilor mari din multinationale cu care in mod obisnuit nu au contact toti angajatii este foarte eficienta. Ea dezvolta o relatie pozitiva pe termen lung a acestuia cu angajatul atunci cand vine vorba de munca si nu va mai exista tensiune atunci cand va trebui sa participe impreuna la lucruri care privesc compania.

Am fi bucurosi sa aflam ca traim intr-o tara in care suntem la nivel ridicat, ca facem lucruri care ar trebui facute in mod normal pentru a reusi sa avem rezultate exceptionale si sa avem salarii ca in locurile de munca din strainatate. Este nevoie de minti deschise, de a lua exemple ale tarilor mult mai dezvoltate. Asa am merge cu drag la serviciu si am fi mandri ca avem un loc de munca civilizat in care angajatii sunt respectati si au liber arbitru in luarea deciziilor pentru buna functionare a companiei in care activeaza. Acest tip de a petrece timp pretios cu echipa este o buna sansa sa ne dezvoltam ca indivizi, sa invatam mult mai multe decat stiam, sa ne distram. Distractia nu este doar in afara locului de munca, ci si in cadrul lui pentru a fi cat mai eficienti.

Mai multe locuri de munca pe www.jobslist.ro — Angajari in strainatate

Be the first to comment on "Team-building la locul de munca"

Leave a comment