Tot mai mulți români aleg să fie muncitori sezonieri în străinătate. Câștigă chiar și de trei ori mai mult decât în țară

Odată cu relaxarea restricțiilor din Europa, românii pleacă din nou, în număr mare, în Germania, Italia sau Spania, ca muncitori sezonieri.

Unii apelează la firme specializate, alții se bazează pe prieteni sau rude. În tot acest timp, fermierii români se plâng că rămân fără forță de muncă. Rescunosc, totuși, că, în străinătate, românii sunt plătiți și de trei ori mai bine.

Un fermier de lângă București are nevoie de cel puțin 50 de oameni ca sa culeagă usturoi de pe 75 de hectare. Acum își va pune bazele în muncitori din Asia și din Africa.

Ionuț Olteanu, fermier: “Dacă anul trecut, totuși, au existat români care au mai venit, anul acesta curentul este invers. Odată cu ridicarea restricțiilor, odată cu războiul din Ucraina, oamenii sunt din ce în ce mai tentați să plece. La salariu nici nu se pune problema, e clar că e dublu, triplu… Faptul că au prieteni români acolo face ca comunitatea de acolo să se mărească de la an la an și noi în țară să rămânem descoperiți”.

De pildă, Petre a plecat la cules de sparanghel în Germania, împreună cu fratele lui.

Muncitor sezonier: ″’Munca e grea, dar e o firmă la care se căștigă cât de cât bine. Poți să ajungi undeva la 3.000 de euro pe lună, depinde de om. 3.000 și ceva, chiar”.

Autoritățile le recomandă celor care doresc să plece în străinătate ca muncitori sezonieri să verifice angajatorul și firma intermediară. Pentru lucrător, serviciile de intermediere ar trebui să fie gratuite, potrivit Ministerului Muncii. Iar plecarea trebuie să se facă în baza unui contract semnat, redactat în limba română.

Și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă îi ajută pe cei care vor să lucreze în regim sezonier. Este membră a rețelei Eures, o rețea prin care angajatorii europeni transmit locurile vacante pe care ar vrea să le ocupe cu cetățeni români. Oamenii pot primi ajutor din partea unor consilieri sau pot aplica pe cont propriu direct la angajator.

Corina Sclarlat, purtător de cuvânt al ANOFM: ″În momentul de față sunt 444 de locuri de muncă pe această platformă. De exemplu, avem 70 de locuri de muncă în Norvegia, pentru muncitori piscicoli. Limba străină în general este bine a fi știută la nivel mediu, măcar începător, dar în unele cazuri nu se solicită cunoașterea unei limbi străine”.

Situația este mai complicată dacă doriți să plecați sezonier pentru maximum șase luni în Regatul Unit. Trebuie să aplicați pentru viză, pe care o veți primi doar daca aveți de la angajator o ofertă de muncă și dacă faceți dovada că aveți în cont 1.270 de lire sterline. Există posibilitatea însă ca angajatorul să acopere costurile de întreținere pe perioada șederii.

Be the first to comment on "Tot mai mulți români aleg să fie muncitori sezonieri în străinătate. Câștigă chiar și de trei ori mai mult decât în țară"

Leave a comment