Un spital din Bucureşti dispune de sistem digital pentru raportarea numărului de paturi libere. Proiectul, creat chiar de un medic rezident al instituţiei

Prin intermediul aplicaţiei, asistentele medicale anunţă, în timp real, cât paturi libere sunt în secţie, iar informaţia poate fi accesată şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

“În acest fel putem să gestionăm urgenţele. (…) Scopul acestei platforme este să se îmbogăţească, în permanenţă, şi să ajungem la o digitalizare completă a informaţiilor pacienţilor, astfel încât să putem avea Registrul digital al pacientului şi să putem calcula şi estima costurile efective pe patul de spital. În acest moment putem calcula costuri medii, putem face predicţii pe afceţiuni. Nu putem face încă o predicţie pe patul de bolnav, ca să vedem care pat e eficient, cum putem face mai eficient un pat şi care e secţia care necesită o suplimentare de paturi”, a mai spus Alexandru Ulici.

Sistemul a fost creat de un medic rezident al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Alexandru Herdea, care şi-a propus să eficientizeze procesul de raportare, pentru rapiditatea în cazurile urgente.

“Reprezintă trecerea de la un sistem clasic, la un sistem digital în timp real de administrare a paturilor din spital. Sunt în jur de 20 de secţii şi compartimente în acest spital. Până să apară acest program exista o asistentă care avea ca sarcină să dea în jur de 20 de telefoane. La un anumit interval de timp, suna din secţie în secţie ca să afle numărul de locuri disponibile. După ce dădea 20 de telefoane, acurateţea numărului de paturilor nu mai era aceeaşi. (…) Nu este o interfaţă dificilă, este cât se poate de prietenoasă. Tot ce trebuie de făcut este să dea un click. În momentul când avem o internare sau externare, bifăm un plus sau un minus acolo. (…) Prin acest ecran primim o avertizare când paturile sunt epuizate într-un anumit salon sau secţie”, a spus Alexandru Herdea.

Sistemul este uşor de folosit şi nu necesită cunoştinţe avansate de IT, iar asistentul-şef Valentina Enachi a declarat că în spital s-a făcut deja un instructaj al cadrelor medicale cu privire la implementarea aplicaţiei.

“S-a constatat că sistemul este uşor de folosit, are o interfaţă prietenoasă. (…) Ne ajută foarte mult de când l-am implementat în localizarea paturilor libere. Într-o situaţie de urgenţă, cadrele medicale ştiu exact unde sunt paturile libere, se poate interveni mai rapid şi automat, iar asta duce la eficientizarea actului medical”, a spus, asistenta şefă, Valentina Enachi.

Chiar dacă sistemul a fost creat gratuit de medicul rezident, reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun că aplicaţia nu putea fi realizată fără costuri. Pentru a monitoriza numărul paturilor libere, în fiecare secţie a spitalului trebuie să existe o tabletă.

“Nu funcţionează acest sistem în spital dacă nu ai wifi, nu ai calculatoare sau tablete pe care le obţinem de la sponsori, dacă nu ai un personal care să se ocupe de funcţionarea permanentă şi care să intervină când nu lucrează ceva. Toate lucrurile astea înseamnă o investiţie anterioară şi astea se fac pas cu pas. Fără să existe aceste lucruri nu se poate. E un sistem simplu, prietenos, dar care necesită nişte intervenţii anterioare”, a spus Olteanu Bogdan, medic primar radiolog.

Anual, la Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” sunt consultaţi peste 60.000 de copii şi internaţi peste 20.000.

Be the first to comment on "Un spital din Bucureşti dispune de sistem digital pentru raportarea numărului de paturi libere. Proiectul, creat chiar de un medic rezident al instituţiei"

Leave a comment