Variante de construire pentru garduri din panouri bordurate

Una dintre lucrarile cu o importanta majora pe care o realizam dupa momentul achizitionarii unui teren, indiferent daca pe acesta va fi construita o casa sau va fi utilizat in alt scop, este delimitarea proprietatii. Lucrarea este importanta deoarece individualizeaza terenul, poate costa destul de mult si necesita o autorizatie de construire. Din aceste motive, este necesara o minima planificare a timpului pentru realizarea documentatiei de autorizare, obtinerea avizelor si a autorizaţiei, plus angajarea echipei care va ajuta la executarea lucrarii. Pentru solutiile mai complexe, care impun ridicarea unui gard masiv, operatiunea va fi mai dificil de realizat fara o echipa foarte bine inchegata. Daca discutam despre solutii de imprejmuire „usoare”, lucrurile pot fi realizate mult mai rapid si cu un efort minim.

Cu aceste ultime solutii in vedere, vom discuta in articol despre imprejmuirea realizata cu panouri de gard, panouri bordurate din otel. Aceste tipuri de panouri bordurate sunt livrate intr-o gama larga de dimensiuni, cu o inaltime cuprinsa intre 1 metru si 2,5 metri, la o latime de 2500 mm. Ochiul plasei de sarma este de 200×50 mm, in zona proptelei 100×50 mm, iar diametrul sarmei este de 4,5 sau 5 mm, in functie de tipul constructiv al panoului.
In afara imprejmuirilor importante, pot fi realizate inclusiv diverse compartimentari interioare ale curtilor, cum ar fi delimitarea zonei de rezervate pentru cresterea pasarilor sau a altor zone functionale ale curtilor. Din punct de vedere al finisajului plasei, poate fi executie zincata, vopsita in culoarea verde RAL6005 sau acoperite cu PVC verde. La cerere, variantele finisate cu vopsea pot fi livrate intr-o alta culoare decat cea standard, conform paletarelor.

Montarea acestui tip de panouri bordurate pentru realizarea imprejmuirii este destul de simpla si consta in doua operatiuni principale: fixarea stalpilor si montajul panourilor de gard pe acesti stalpi.

Stalpii utilizati au o inaltime mai mare decat panourile de gard din simplul motiv ca acestia trebuie introdusi in sol la o adancime de 400-600 mm si asigurata betonarea lor pentru a putea sustine întregul gard. Pentru cazul panourilor bordurate cu inaltimea de 2 metri (mai exact 2,03 metri) este nevoie de un stalp cu inaltimea de 2,6 m. Prin urmare, diferenta dintre cele doua cote, de 570 mm, va fi utilizata pentru fixare in sol si eventual o mica bordura intre sol si panoul bordurat.

Din punct de vedere al modului de fixare al panoului pe stalp, exista mai multe variante constructive:

  • Stalpi dreptunghiulari cu cleme de prindere metalice
  • Stalpi rotunzi cu cleme de fixare metalice
  • Stalpi sudati prevazuti cu cleme de tip click
  • Stalpi sudati cu cleme speciale fixare cu clesti dedicati
  • Stalpi cu sistem de prindere cu carlige

Asadar, primele operatiuni dupa achizitionarea materialelor necesare conform tipului de structura aleasa sunt trasarea terenului pentru imprejmuire, saparea unor gropi de 20x20x50 cm si pozitionarea stalpilor. Distanta dintre stalpi poate varia, in functie de tipul de stalp ales, intre 230 si 260 cm. Aici, o conditie este tipul sistemului de imbinare si cel de fixare pe stalp.

Odata fixati stalpii, se poate trece la pasul următor, respectiv fixarea pe acestia a panourilor de gard bordurate. Operatiunea va fi efectuata conform tipului de stâlp, cu clemele specifice, cu sau fara o imbinare a panourilor de gard alaturate. In general secventa de lucru este urmatoarea: fixare stalpi, fixare panou, betonare pentru variantele de stalpi care implica fixarea pe sistemul special al stalpului si mai putin la variantele cu cleme metalice dreptunghiulare sau rotunde la care se pot fixa definitiv stalpii, iar apoi panourile de gard.

O alta optiune este incastrarea panourilor bordurate in strat de beton, o bordura in partea inferioara a acestora, pentru a proteja perimetrul de eventuale sapaturi create de animalele din interiorul sau din exteriorul curtii.

Sistemul de imprejmuire cu panouri bordurate se preteaza atat pentru terenuri drepte, cat si pentru terenuri in panta. Este usor de montat si asamblat la fata locului de catre o echipa formata din minimum doua persoane. Fiind vorba despre un gard din sarma de otel, acesta nu poate asigura si intimitatea spatiului interior al curtii, dar permite adaugarea unor plase sau panouri mai putin transparente (policarbonat). Imprejmuirea este ideala pentru institutii si delimitari de spatii industriale, pentru santiere sau alte obiective publice sau private. Rezista foarte bine in timp si nu necesita lucrari de intretinere semnificative. Dupa ani buni de utilizare, poate avea nevoie de o revopsire, in cazul in care finisajul initial va fi afectat de trecerea timpului si de actiunea mediului exterior.

Be the first to comment on "Variante de construire pentru garduri din panouri bordurate"

Leave a comment