Vizite care transformă copilării

Ana Dobre, poștărița comunei Goiești din județul Dolj, a ezitat un pic când Fundația Adina Stiftelsen i-a propus să devină voluntară în cadrul proiectului ‘Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!’. Începând cu clasa a V-a, gemenele ei, care acum au 21 de ani, au fost beneficiare ale programelor fundației, ceva ce Ana consideră că le-a schimbat viața. Își dorea să-și arate recunoștința, dar asta presupunea să meargă la o familie necunoscută și să-și petreacă timp cu copiii lor, îndrumând, pe cât posibil, părinții să răspundă nevoilor celor mici. Deși a crescut patru fete, se temea că nu va ști ce să facă. ‘Le ziceam fetelor: ce să fac eu acolo?’ ‘Dar ce, mami, te duci și vorbești cu copiii, noi ce crezi că am făcut la început? Nu e greu, când intri acolo-n curte, uiți de tot’.

Mai târziu, Ana le-a dat dreptate fetelor. A vizitat săptămânal o familie cu trei copii din comuna Fărcașu, în care mama era ca și absentă, iar tatăl, zilier, trebuia să se ocupe de aproape tot. Copiii au primit-o cu brațele deschise. Ana s-a apropiat de fetița de clasa a VI-a care preluase oarecum rolul de mamă, și de băieții mai mici, unul în ciclul primar și celălalt la grădiniță. Îi asculta, se juca cu ei, le atrăgea atenția când făceau ceva rău. S-a topit când, după două luni, mezinul i-a spus: ‘Doamna mea, când mai vii?’.

Faptul că părinți ai foștilor beneficiari au devenit, la rândul lor, voluntari este una din marile realizări ale proiectului, crede Luminița Dincă, coordonatoarea lui. O altă realizare este implementarea a două concepte de educație preșcolară preluate de la partenerii norvegieni.

Fundația Adina Stiftelsen lucrează de opt ani cu cadre didactice și copii din comunele doljene Goiești și Fărcaș. Ideea de a include preșcolarii în programele lor a venit când au observat că există lipsuri la nivelul relației părinte-copil care pot influența negativ dezvoltarea copilului. Au intervenit inițial prin furnizarea de materiale educaționale pe care părinții nu și le permiteau. Începând cu 2014, prin proiectul ‘Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!’, au implementat, în Goiești, grădinița-deschisă — săptămânal, s-au organizat activități cu copiii la care au participat și părinții. Al doilea concept introdus prin proiect este New Start, în cadrul căruia voluntari cu experiență parentală au fost instruiți să ofere suport familiilor din medii sărace care au cel puțin un copil de vârstă preșcolară, în vederea creării unui climat favorabil pentru dezvoltarea copiilor. 10 voluntare din Goiești, alături de voluntare din Craiova, s-au dus în familii sărace, le-au ascultat păsurile părinților, s-au jucat cu copiii, și au încercat să-i învețe și pe unii, și pe alții despre importanța timpului petrecut împreună. ‘Copilul trebuie să fie văzut, auzit și să simtă aprecierea, și asta încearcă să le transmită părinților voluntarii noștri’, spune Luminița Dincă.

Petruța Bănoi are două fete care au fost într-un after school organizat de fundați, și un băiețel care e acum la grădinița deschisă. Și ea a avut nevoie de încurajări pentru a se duce în satul Plopul, la o familie cu doi copii — un băiat de 9 ani și o fată de 5 ani. Le-a citit povești, a colorat cu ei, i-a învățat reguli de igienă. Mama lor a fost mai reținută la început, dar cu timpul a început să stea de vorbă cu Petruța și chiar să-i ceară rețete sau sfaturi. Efectul voluntariatului s-a simțit de ambele părți, crede Petruța: ‘Când poți să ajuți, să faci un bine, parcă te simți mai bine’.

Proiect finanțat prin Fondul ONG, parte a granturilor Spațiului Economic European 2009 — 2014.
Mai multe detalii despre cele 390 de proiecte finanțate prin program se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro.

Be the first to comment on "Vizite care transformă copilării"

Leave a comment